У мирний час більшість людей живе, маючи запас упевненості у завтрашньому дні. Стабільність, звичність, навіть рутина дозволяють сприймати, реагувати і діяти за алгоритмами. 

Людина прагне в силу своїх можливостей впливати на хід свого життя, вирішувати, чого б хотілося і як можна цього досягнути, виходячи з тих життєвих обставин, в яких вона перебуває. Добре, коли ці обставини є прогнозованими й передбачуваними, але в умовах сьогодення більшості з нас складно будувати життєві плани. Стан невизначеності викликає неабиякий психологічний дискомфорт. Це тема одного з найчастіших звернень до фахівців психологічної служби ХНУВС.

Психологи рекомендують звернути увагу на низку моментів, які допоможуть будувати життя в умовах невизначеності. 

1. Толерантність до невизначеності як особистісна властивість. Люди відрізняються у своїй здатності бути толерантними до життєвих ситуацій невизначеності і спроможності їх проживати. Цю здібність варто розвивати. Інколи вона несподівано з’являється в критичних умовах, коли просто немає іншого виходу і треба надзвичайно швидко реагувати, кардинально змінюючи свої життєві наміри.

2. Особистісне прийняття ситуації невизначеності. Розуміння того, що людина не все може контролювати, робить її сильнішою. Усвідомлення того, що є події, на які ми не впливаємо, дозволяє не так сильно переживати з цього приводу. 

3. Життя не за обставинами, а за цінностями. Важко будувати довгострокові плани на перспективу у ситуації з багатьма невідомими, але можна жити відповідно до своїх принципів, цінностей, смислів. Обставини можуть змінюватися, стабільна ситуація раптово може стати абсолютно непрогнозованою, але основоположні особистісні принципи залишаються і стають основою.

Продовжуйте будувати своє життя та, у разі потреби, наші психологи завжди готові вам допомогти. Електронна скринька психологічної служби університету [email protected]. та посилання на телеграм канал https://t.me/+KsadukqWQgk1OWUy.

ВЗГ ХНУВС