У Харківському національному університеті внутрішніх справ у режимі відеоконференції відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану».

Із вітальним словом відкрив конференцію перший проректор університету заслужений працівник освіти України, доктор юридичних наук, доцент Дмитро Швець, який наголосив на особливій актуальності тематичних напрямів роботи конференції, оскільки підготовка майбутніх фахівців для правоохоронних органів в умовах воєнного стану відбувається у надскладний час. Тому питання, які заплановані для обговорення в межах конференції, є вкрай важливими й актуальними. Пошук шляхів їх ефективного вирішення має здійснюватися саме за допомогою ґрунтовного наукового осмислення, що дозволить розробити якісні зміни та доповнення до чинного законодавства України.

До дискусії та обговорення актуальних питань підготовки правоохоронців у системі МВС України в умовах воєнного стану долучилися близько 100 науковців і практиків із різних куточків України.

Член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор Сергій Гусаров висунув на обговорення проблемні питання підготовки кадрів для Національної поліції як складової державної політики у сфері вищої освіти України.

Ключові методи формування сприятливого психологічного клімату у військовому підрозділі визначив та охарактеризував декан факультету № 3 ХНУВС заслужений тренер України,  доктор юридичних наук, доцент Олександр Моргунов.

На необхідності перегляду навчальних планів і формуванні єдиного стандарту підготовки майбутніх фахівців у закладах вищої освіти системи МВС України, зокрема щодо збільшення кількості годин із навчальних дисциплін практичного спрямування, в тому числі фізичної та тактико-спеціальної підготовки, акцентували свою увагу завідуюча кафедри спеціальної фізичної підготовки факультету № 2 Львівського державного університету внутрішніх справ кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцентка Олена Тьорло, викладач кафедри тактичної підготовки Національної академії внутрішніх справ Сергій Лук’янов, доцент кафедри спеціальної фізичної підготовки факультету № 2 ІПФПНП Львівського державного університету внутрішніх справ, кандидат історичних наук Ігор Гнип та інші учасники наукового заходу.

В обговоренні актуальних питань підготовки правоохоронців у системі МВС України в умовах воєнного стану також взяли участь здобувачі вищої освіти, зокрема курсанти Харківського національного університету внутрішніх справ Вікторія Ситник, Анастасія Кірічок та Олександра Кулак у своїх виступах висвітлили питання, пов’язані з особливостями використання жінками унітарних бронежилетів під час виконання службових завдань, підготовкою поліцейських до дій в умовах раптового близького вогневого контакту та впровадженням методики рекогнації в службово-бойовій діяльності особового складу Національної поліції.

Загалом під час конференції було розглянуто такі питання: організаційно-правові, соціально-економічні та нормативно-правові основи регулювання системи підготовки персоналу сектору безпеки і оборони України; актуальні тенденції медичної та домедичної підготовки персоналу сектору безпеки і оборони України в умовах воєнного стану; сучасні питання вдосконалення тактико-спеціальної, вогневої, фізичної та психологічної підготовки фахівців сектору безпеки і оборони України в умовах воєнного стану; оптимізація навчально-методичного забезпечення професійної освіти та підготовки персоналу Національної поліції України в умовах воєнного стану тощо.

За підсумками конференції буде сформовано відповідну резолюцію, куди ввійдуть основні ідеї та пропозиції, висловлені учасниками заходу.

ВЗГ ХНУВС