Професором кафедри правового забезпечення підприємницької діяльності та фінансової безпеки Олексієм Шумілом було проведено дуальне заняття з екологічного права для чотирьох груп факультету № 6 за участі приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу Анни Лисенко щодо особливостей посвідчення земельних договорів в умовах військового стану. Вона, перш за все, розповіла про свій навчальний шлях у стінах Харківського національного університету внутрішніх справ, надала поради щодо продовження навчання та обов’язковості отримання кваліфікаційного рівня магістр.

Темою заняття стали питання щодо особливостей укладення договорів, предметом яких є земельні ділянки, в тому числі сільськогосподарського призначення, а також особливості їх посвідчення під час воєнного стану. Цю тему висвітлювали студентам переважно з практичної точки зору, зокрема у нотаріаті.

Земельні правовідносини стали вкрай актуальними з 01.07.2021 року, з відкриттям ринку земель в Україні.В законодавстві закріплені нові підходи до правового врегулювання операцій з відчуження землі, нотаріального посвідчення відповідних правочинів і здійснення окремих видів реєстраційних дій. У зв’язку з можливістю відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення законодавець виписав конкретну процедуру, за яких умов можна засвідчити, наприклад, договір купівлі-продажу чи договір дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Протягом заняття особливу увагу було приділено договорам оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Здебільшого ці договори укладаються у простій письмовій формі, нотаріально не посвідчуються, і дуже часто орендарі чи орендодавці їх повністю не прочитують та достеменно не вивчають, бо великий та складний текст, і підписують не дивлячись.

Заняття закінчилося відповідями на запитання, які ставили студенти по темі, що обговорювалася. Нотаріус запросила студентів до себе на практику та звертатися до неї у разі виникнення професійних питань.

ВЗГ ХНУВС