Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня. Цього року День вишиванки припав на 19 травня. 

Вишиванка має величезне значення для кожного українця не лише як елемент святкового, народного вбрання, а й як складова українського культурного надбання. Історія вишиванки має глибоке коріння, адже елементами вишивки прикрашався ще одяг скіфів, які проживали на землях сучасної України ще до нашої ери. У Київській Русі також прийнято було носити вишитий одяг, про що є згадки тогочасних мандрівників та істориків. Український народ крізь віки проніс любов до вишиванки та зберіг традиції вишивання одягу. В кожному регіоні України є свої традиції вишивання, свій символізм елементів орнаменту на одязі.

В умовах війни з росією та надзвичайної консолідації українського суспільства День вишиванки в Україні – це ще одна нагода заявити про те, що ми – українці, вільний народ незалежної держави, яка відчайдушно бореться з російським загарбником.

Працівники, курсанти, студенти, слухачі магістратури, аспірантури та ад'юнктури Харківського національного університету внутрішніх справ відзначили Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, що покликане зберегти українські народні традиції через етнічний вишитий одяг. Вони закликали всіх, хто хоче підкреслити своє українське походження, а також просто підтримати Україну, одягнути вишиванку. Вшановуємо українські традиції разом!

ВЗГ ХНУВС