У березні 2021 року Міністерство освіти і науки України та міжнародна некомерційна організація ORCID підписали меморандум про співпрацю, що передбачає роботу над удосконаленням використання унікальних відкритих ідентифікаторів вчених (ORCID iDs) серед українських науковців.

У рамках співпраці з організацією ORCID розпочато роботу зі створення національного консорціуму ORCID, участь в якому надасть можливість закладам вищої освіти та науковим установам України інтегрувати ORCID до своїх інституційних репозитаріїв, електронних архівів та внутрішніх систем. 

Враховуючи, що науково-дослідну діяльність у ХНУВС здійснюють науковий, науково-педагогічний склад кафедр та науково-дослідних лабораторій, співробітники інших підрозділів університету, докторанти, ад’юнкти, слухачі магістратури, курсанти та студенти, а ідентифікатор вчених ORCID пропонується визначити як загальноприйнятий ідентифікатор дослідника в Україні, університет візьме участь у зазначеному проекті, тим самим покращуючи дослідницькі профілі авторів університету в цілому завдяки видимості та відкритості результатів наукових досліджень.

Додатково: ORCID являє собою свого роду комунікаційний центр: ідентифікатор з’єднує дослідників з їхнім науковим доробком, афіляціями, та, що важливо, іншими ідентифікаторами. У свою чергу інтерфейси прикладного програмування ORCID (API) забезпечують обмін даними між дослідницькими інформаційними системами.

ВЗГ ХНУВС