«Актуальні проблеми забезпечення безпеки дорожнього руху під час дії в Україні правового режиму воєнного стану» – за такою назвою відбувся всеукраїнський круглий стіл, організований науково-педагогічним складом кафедри адміністративного права та процесу факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ.  

У науковому заході в режимі онлайн взяли участь провідні науковці, курсанти та слухачі магістратури ХНУВС, інших закладів вищої освіти України, співробітники практичних підрозділів Національної поліції. 

З вітальним словом виступила завідуюча кафедри, докторка юридичних наук, професорка Олена Салманова, яка наголосила, що тематика забезпечення безпеки дорожнього руху завжди була, і на жаль, і сьогодні залишається вкрай актуальною. Тому проведення круглого столу має на меті обговорити ключові проблемні питання та виробити правові рекомендації щодо їх вирішення, особливо у період воєнного стану. 

Під час роботи круглого столу жваво обговорювалося правове регулювання діяльності Національної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в Україні в умовах воєнного стану. Так, професор кафедри доктор юридичних наук, професор Анатолій Комзюк у своїй промові до учасників круглого столу зосередив увагу на особливостях притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху під час дії режиму воєнного стану, а також встановлених заборон під час комендантської години. У свою чергу професор кафедри, доктор юридичних наук, професор Сергій Гусаров зробив акцент на внесених до Закону України «Про Національну поліцію» та інших законодавчих актів України доповнень, які стосуються розширення повноважень поліції у зазначеній сфері. Свої доповіді презентували також й інші працівники кафедри адміністративного права та процесу.

До тематичних дискусій долучилися й представники патрульної поліції та слідчих підрозділів ГУНП в Харківській області, які поділилися своїм досвідом роботи. Вони визначили особливості документування порушень правил дорожнього руху, проблеми взаємодії слідчих підрозділів, дізнавачів і підрозділів превентивної діяльності щодо протидії правопорушенням у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Пропозиції учасників круглого столу можуть бути використані під час підготовки методичних матеріалів із навчальних дисциплін, які викладаються кафедрою. 

ВЗГ ХНУВС