Урочистості із вшанування пам’яті воїнів-визволителів відбулися на території Національного меморіального комплексу «Висота маршала І. С. Конєва» – пам’ятного для усіх харків’ян місця, де був розташований командний пункт командувача військ Степового фронту маршала Івана Степановича Конєва. Ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Валерій Сокуренко, радник ректора Олександр Бандурка, працівники та курсанти навчального закладу разом із представниками Харківської облдержадміністрації та Дергачівської райдержадміністрації вшанували хвилиною мовчання і тих, хто боровся у лавах армії, і мирних жителів, які загинули від рук фашистів. Зі словами вдячності за подвиг та перемогу над нацизмом до присутніх звернулися глава Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін, перший заступник голови Харківської облради Віктор Коваленко, Голова Дергачівської райдержадміністрації Олександр Політуха, представники ветеранських організацій.

За словами Валерія Сокуренка,  молодь повинна знати і поважати історію своєї Батьківщини і свого народу. «Саме тому одним із головних пріоритетів нашого університету є виховання юнаків і дівчат у дусі патріотизму, національної свідомості й гордості за свій народ», – зазначив ректор. – Ми схиляємо голови перед тими, хто захищав нашу рідну землю як у роки Другої світової війни, так і перед тими, хто сьогодні захищає східні рубежі України, відстоюючи право нашої держави та усього українського народу самим визначати своє майбутнє, бути самостійними і незалежними».

Як зазначив Олександр Бандурка, немає в Україні жодної родини, яку б оминула війна. Лише з числа його рідні не повернулися з фронтів Другої світової близько сотні родичів. «Ми не повинні забувати подвиг наших дідів і прадідів, саме на їхньому прикладі сьогодні вчаться захищати нашу державу нинішні покоління українців. Народ, який не пам’ятає свого минулого, не має майбутнього. Ми знаємо свою історію, цінуємо героїзм наших предків, у них вчимося любити рідну землю, шанувати старші покоління і будувати світле майбутнє».

Після урочистої частини присутні фотографувалися на згадку, слухали пісні та мелодії воєнних років у виконанні духового оркестру та частували ветеранів польовою кашею.

 ВЗГ ХНУВС