Старшим викладачем кафедри кримінального права та кримінології факультету № 6 ХНУВС кандидатом юридичних наук Юлією Татаркіною за участі адвоката Адвокатського об’єднання «Юридична фірма "Вілеон"» Тетяни Вишневецької було проведено бінарне онлайн-заняття зі студентами 3 курсу факультету № 6 з навчальної дисципліни «Кримінальне право».

Тетяна Анатоліївна висвітлила актуальні проблеми та останні тенденції судової практики щодо застосування заходів кримінально-правового характеру за найбільш поширені види корупційних кримінальних правопорушень, предметом яких є неправомірна вигода (ст. 368–369-2 КК України). Було наголошено, що натепер судова практика із зазначеної групи кримінальних проваджень не має загальноприйнятого характеру чи хоча б домінуючої позиції, оскільки має місце вкрай непослідовний характер та тенденції до зміни підходів у кожному окремому провадженні.

На прикладі з матеріалів судової практики адвокат навела студентам критерії розмежування кримінальних правопорушень, передбачених ст. 368 КК України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою» та ст. 369-2 КК України «Зловживання впливом» за суб’єктами таких посягань.

Також Тетяна Вишневецька навела приклади помилкової кваліфікації, пов’язані із застосуванням інституту стадій кримінального провадження щодо корупційних кримінальних правопорушень і повідомила слухачам, що одержання особою (суб’єктом кримінального правопорушення) неправомірної вигоди у меншому, ніж планував винний, розмірі, значення для кримінально-правової кваліфікації не має, враховуючи момент закінчення такого суспільно небезпечного посягання.

Навчальне заняття пройшло жваво у формі діалогу, супроводжувалося запитаннями здобувачів вищої освіти, на які адвокатом було надано ґрунтовні та вичерпні відповіді.

ВЗГ ХНУВС