День Соборності України – це свято, що символізує єдність українських земель і відіграє значну роль в історії нашої країни. Свято відзначається щороку 22 січня. Саме цього дня у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

21 січня освітній процес у Сумській філії ХНУВС розпочався із лекції для здобувачів вищої освіти на тему «Історичне значення Злуки». Для курсантів, студентів і слухачів усіх курсів науково-педагогічний склад підготував екскурс в історію, а саме: хто з українських гетьманів займалися практичним втіленням ідеї соборності, що саме стало історичним кроком на шляху соборності українських земель. А найголовніший меседж лекції – Україна зможе вистояти як соборна самостійна держава лише тоді, коли українці будуть спроможні мирно вирішувати свої внутрішні суперечності, досягати загальнонаціональної єдності й згоди.

Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки – це не тільки суспільна потреба, а й моральний обов’язок берегти світлу пам’ять незліченних жертв, упродовж віків принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності та державності.

Сумська філія ХНУВС