Курсантки  2 та 3 курсів факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ  Юлія Шелест та Вікторія Колесник, які є учасницями Школи наукового лідерства,  спільно керівником Харківського загону громадської організації «Союз пошукових загонів України» заступником декана з наукової роботи хімічного факультету ХНУ ім. Каразіна Максимом Колосовим взяли участь в археологічних розкопках на території Зміївського району Харківської області.

Під час розкопок учасники пошукового загону знаходять рештки загиблих у часи Другої світової війни бійців, які досі вважаються зниклими безвісти, для їх ідентифікації та поховання у братських могилах, або повернення рідним. Така робота допомагає виховувати молодь у дусі патріотизму та поваги до тих, хто віддав свої життя, захищаючи мир і свободу. Цього разу пошуковці отримали звернення від громадян, що на вказаній ділянці лісу під час війни місцевими жителями були поховані льотчики, літак яких був підбитий німецькими бомбардувальниками. Неподалік від вказаної ділянки пошуковці виявили велику воронку, схожу на ту, що може утворитися від падіння літака. Виїхавши на місце та оглянувши його за допомогою металодетекторів, пошуковці не виявили залишків воїнів, а лише декілька німецьких гільз від гвинтівки «Маузер».

Пошуковці наголошують, що у разі виявлення під час прогулянок, проведення господарчих чи будівельних робіт залишків загиблих воїнів, прохання повідомляти про це представникам громадської організації «Союз пошукових загонів України». Ім’я кожного воїна, який загинув, захищаючи свою Батьківщину, гідне пам’яті і поваги.

ВЗГ ХНУВС