Курсанти 2 курсу факультету № 1 ХНУВС Платон Мозговий, Олександр Катренко та Юлія Шелест, які є учасниками Школи наукового лідерства, спільно з організацією «Союз пошукових загонів України» під час минулих розкопок підняли останки бійця радянської армії на території Балаклійського району Харківської області.

Завдяки знайденим поряд з останками – ложці з ініціалами «ВЦ» та клаптиком паперу, який виявився атестатом зі школи, воїна вдалося ідентифікувати. Через поганий стан документа прочитали лише у якій школі та області він навчався, а також деякі оцінки з предметів. На щастя, стрілецька дивізія у своїх повідомленнях про втрати вказала молодого воїна з Ворошиловградської області (нині – Луганської). Ним виявився 19-річний Циганков Віталій Олександрович із Лисичанська (Луганської області), який лише завершив навчання у школі і відразу вирушив на фронт. У лютому 1943-го року він вступив до лав армії, а на початку квітня того ж року загинув.

До речі, це перший для курсантів ідентифікований боєць. Зараз пошуковці активно шукають родичів загиблого солдата задля передачі залишків та поховання його на рідній землі.

Курсанти разом із пошуковцями будуть і далі активно залучатися до пошуків аби якомога більше безвісно зниклих солдат повернулися з такої довгої для них війни.

ВЗГ ХНУВС