У Харківському національному університеті внутрішніх справ у режимі онлайн відбулася науково-практична конференція «Особливості організації кінологічної діяльності правоохоронних органів в Україні». У заході взяли участь ректор університету член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, перший проректор, доктор юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України, полковник поліції Дмитро Швець, проректор, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор Леонід Могілевський.

Тема конференції викликала велику зацікавленість у наукових колах та серед практиків, які направили свої тези доповідей для обговорення та публікації у збірнику конференції.

Відкрив науковий захід ректор Валерій Сокуренко, відзначивши актуальність і важливість питань, що розглядатимуться під час конференції, оскільки за допомогою службових собак розкривається велика кількість кримінальних правопорушень за «гарячими слідами», їх використовують під час виконання службових завдань, спрямованих на протидію злочинності, забезпечення публічної безпеки і порядку, пошуку загублених та захованих предметів, проведення обшуку транспорту на предмет вибухівки, наркотичних засобів тощо.

З вітальним словом також виступив перший проректор Дмитро Швець, який зазначив, що проведення конференції обумовлено актуальністю проблем підготовки висококваліфікованих фахівців для кінологічних підрозділів територіальних органів Національної поліції України. Обговорення означених питань є невід’ємною складовою освітнього процесу та наукової діяльності в закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, оскільки це дає змогу правоохоронцям збагатити свій арсенал знань.

У рамках пленарного засідання виступили заступник начальника відділу організації кінологічної діяльності НПУ підполковник поліції Ярослав Красьоха, начальник Кінологічного центру Головного управління Національної поліції в Харківській області капітан поліції Олексій Сайганов, доцент кафедри поліцейської діяльності та публічного адміністрування факультету № 3 ХНУВС доктор юридичних наук, доцент Вадим Селюков, які висвітлили проблемні організаційно-правові питання діяльності кінологічних підрозділів Національної поліції України.

Також у роботі наукового зібрання взяли участь представники Національної академії внутрішніх справ, Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького», Територіально відокремленого відділення «Хмельницька філія Академії державної пенітенціарної служби», провідні науковці ХНУВС, ад’юнкти відділу освітньо-наукової підготовки, слухачі магістратури та курсанти.

Висловлені під час роботи конференції наукові позиції стануть підґрунтям для подальшого розвитку та вдосконалення організаційно-правових засад кінологічної діяльності правоохоронних органів в Україні.

Електронну копію збірника розміщено у відкритому доступі на сайті Харківського національного університету внутрішніх справ (http://www.univd.edu.ua) у розділі «Наука», сторінка «Конференції, семінари та круглі столи»), а також у репозитарії ХНУВС (http://dspace.univd.edu.ua/xmlui/).

ВЗГ ХНУВС