Курсанти 2 курсу факультету № 1 ХНУВС Платон Мозговий, Олександр Катренко та Юлія Шелест, які є учасниками Школи наукового лідерства, спільно з організацією «Союз пошукових загонів України» взяли участь в останніх у цьому сезоні археологічних розкопках на території Балаклійського району Харківської області.

Метою такої роботи є патріотичне виховання молоді у дусі поваги до полеглих захисників у часи Другої світової війни та ідентифікація загиблих воїнів, які досі вважаються для своїх родичів зниклими безвісти, з метою їх подальшого поховання у братських могилах чи повернення залишків рідним. Під час пошуків було знайдено залишки одного бійця та, ймовірно, його особисті речі – бритва у футлярі, олівець, дзеркальце, гребінець, ґудзики, ложка з двома викарбуваними на ній літерами, а також шматочки паперу. Над дослідженням знахідок працюватиме один із пошуковців.

У разі успішного прочитання тексту буде ідентифіковано полеглого воїна та почнеться пошук родичів, для подальшого поховання на рідній землі. Під час попереднього дослідження документів, знайдених раніше, було встановлено, що загиблий у юному віці призивався з Луганської області, закінчивши школу, він одразу відправився на фронт.

Також курсанти відвідали Балаклійський краєзнавчий музей та разом із пошуковцями передали знайдені під час польових робіт експонати.

ВЗГ ХНУВС