Цього року виповнюється 145 років з виходу книги Чезаре Ломброзо «Злочинна людина», яка стала програмною у науковій творчості видатного італійського судового психіатра і кримінолога. З цієї нагоди відділом соціально-гуманітарної роботи для груп психологів факультету № 3 1–3 курсів було проведено музейні лекції у супроводі широкого кола ілюстративних матеріалів в електронному вигляді.

Чезаре Ломброзо (1835–1909) є родоначальником антропологічного напряму в кримінології та кримінальному праві. Як яскравий представник біологічної теорії злочину, він розширив горизонти кримінології, що народжувалася у другій половині ХІХ століття.

Музейна лекція супроводжувалася двома відеофрагментами світової кінокласики, які додатково привертали увагу до піднятої проблематики. Серед продемонстрованих курсантам зображень – предмети з колекції Музею кримінальної антропології, що були зібрані у свій час самим Чезаре Ломброзо і зберігаються до сьогодні у м. Турин.

У ході лекції присутні відчули зв’язок біографії вченого з генезисом його наукових поглядів. Дослідження татуювання, застосування поліграфа у досудовому слідстві, графологічний аналіз – усе це засвідчило непересічне місце Чезаре Ломброзо в історії кримінології.

Заходи проводилися згідно з діючими карантинними нормами.

Андрій Прохоров, директор музею ХНУВС