У межах Тижня української писемності та мови доценткою кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 кандидаткою філологічних наук Наталією Кобилко для студентів-психологів було проведено круглий стіл, присвячений історії становлення та функціонування літературної мови. На початку заходу учасники звернулися до постаті Нестора Літописця та його фундаментальної праці «Повісті минулих літ», простежили цікаві традиції, пов’язані зі святкуванням Дня української писемності та мови, а саме: написання радіодиктанту, проведення мовно-літературних конкурсів, різних флешмобів.

Студенти підготували ґрунтовні доповіді, в яких дослідили етапи становлення правописної системи нашої мови, починаючи від українсько-слов’янського періоду й закінчуючи сучасним. Окрему увагу звернули на правописну систему Олексія Павловського, варіант правопису «Русалки Дністрової», кулішівку, драгоманівку, слобожанський правопис. Учасники круглого столу подискутували про новий правопис 2019 року, його спільні риси з попередніми (1933, 1946, 1961 та 1990 роками).

Наприкінці заходу студенти підсумували, що мова постійно видозмінюється, зазнає нововведень, а наше головне завдання – усвідомлювати її статус і важливість.

ВЗГ ХНУВС