Доцентка кафедри юридичних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Яна Садикова пройшла навчання за модулем «Присудова медіація та інші форми медіації» сертифікаційної, міжфахової програми «Основи медіації та діалогу», організованого Центром лідерства Одеського національного університету імені І.І. Мечникова.

Найважливіші цілі модулю – отримання теоретичних знань про присудову медіацію та інші форми медіації на державному рівні; опис різноманітних шкіл і направлень медіації, що застосовується в Україні, їх співвідношення з міжнародним досвідом; формування уявлень про можливості застосування медіації в професійній діяльності.

У процесі навчання розглядалися гендерні аспекти в медіації питання її розвитку в Україні; питання відновного правосуддя (соціально-філософські, культурологічні та психологічні аспекти проблеми злочину і покарання з точки зору різних парадигм); судова медіація: поняття, види, нормативне закріплення та ін.

Проходження такого навчання – це не вимога законодавства про підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників, це насамперед вимога викладача самого до себе, оскільки підвищення кваліфікації – це завжди питання якості освітніх послуг і викладання у вищій школі.

Сумська філія ХНУВС