До бібліотеки Харківського національного університету внутрішніх справ передано навчально-методичні матеріали з курсу «Виявлення, попередження та розслідування злочинів торгівлі людьми, вчинених із застосуванням інформаційних технологій».

Посібники для слухача та тренера були розроблені у співавторстві представниками МВС України В. Гузієм і В. Дубиною, слідчим та консультантом ООН Д. Девісом, експертом поліції Лодзинського воєводства Польщі М. Каліжевським та представниками університету – деканом факультету № 4 В’ячеславом Марковим та доцентом кафедри захисту інформації Олександром Манжаєм.

Навчальний курс містить основні відомості, необхідні для виявлення, попередження та розслідування злочинів у сфері торгівлі людьми, вчинених із застосуванням інформаційних технологій. Курс призначено для оперативних працівників підрозділів боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, та працівників кіберполіції. Також він буде корисним для інших фахівців системи кримінальної юстиції, зокрема слідчих, прокурорів і суддів, а також курсантів ВНЗ МВС України, які навчаються за спеціалізаціями «протидія торгівлі людьми» та «протидія кіберзлочинності».

У представленій роботі основну увагу приділено підвищенню рівня загального розуміння зв’язків між торгівлею людьми, інформаційними технологіями та кіберзлочинністю, визначенню шляхів взаємодії у виявленні, попередженні та розслідуванні таких злочинів.

Підготовку навчально-методичних матеріалів було організовано Координатором проектів ОБСЄ в Україні в рамках проекту «Посилення кримінального переслідування торгівлі людьми з використанням інформаційних технологій в Україні» за фінансової підтримки уряду Канади.

На сьогодні в рамках співпраці університету з Координатором проектів ОБСЄ в Україні представники вищого навчального закладу беруть участь у розробці навчального плану підготовки поліцейських для підрозділів боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми.

 

ВЗГ ХНУВС