З нагоди вшанування пам’яті жертв нацизму та 80-річчя трагедії Бабиного Яру для курсантів і студентів Харківського національного університету внутрішніх справ відділом соціально-гуманітарної роботи було проведено автобусні екскурсії до меморіального комплексу «Дробицький Яр». За роки Голокосту (1933–1945) загинуло близько 6 млн. євреїв. В Україні за роки німецької окупації за різним оцінками загинуло від 1,2 до 1,4 млн. євреїв. Сьогодні відомі 248 місць масового вбивства євреїв.

Одним із них і є урочище Дробицький Яр. 27 грудня 1941 року тут почалася ліквідація харківського гетто. Під приводом відправки на роботу нацисти почали вивозити групи євреїв з гетто неподалік урочища Дробицького Яру, де після пограбування розстрілювали. 7 січня 1942 року харківське єврейське гетто перестало існувати. Також в яру розстрілювали ромів і полонених червоноармійців. Усього було вбито від 16 від 20 тисяч чоловік.

Зусиллями багатьох харківських організацій, підприємств та окремих громадян у 1990–2000 рр. на місці трагедії було збудовано Меморіальний комплекс «Дробицький Яр». Для Харківського національного університету внутрішніх справ цей історичний об’єкт ніколи не був чужим. Курсанти та керівництво університету у грудні кожного року беруть участь у щорічній церемонії пам’яті.

Учасники екскурсій до меморіального комплексу «Дробицький Яр» одними з перших побачили оновлену музейну експозицію, що була відкрита 29 вересня 2021 року. Вона включає тематичне підсвітлення приміщення експозиції, можливість почути свідчення дивом врятованих очевидців трагедії, дізнатися більше про окремі сторінки Голокосту через інтерактивний стіл. Усе це краще допомагає осягнути суть тих трагічних подій, про не повторення яких мають дбати усі люди доброї волі.

Заходи проводилися згідно з діючими карантинними вимогами.

Андрій Прохоров, директор музею ХНУВС