Нещодавно вийшла друком нова монографія колективу авторів Харківського національного університету внутрішніх справ «Керівники Харківської міліції/поліції (1918–2021 рр.): історико-правове дослідження». Редакційну колегію видання очолив ректор нашого вишу, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. У складі редакційної колегії працювали: академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Бандурка та доктор історичних  наук, професор, заслужений працівник освіти України Володимир Греченко.

Монографію присвячено дослідженню ролі та діяльності очільників міліції/поліції на Харківщині упродовж більш ніж 100-річного періоду (1918–2021 рр.). Автори підкреслюють, що в усі періоди історії органів охорони правопорядку значну роль в їх діяльності, успіхах і невдачах відігравав особистісний чинник – особа їхнього керівника. У цьому дослідженні зроблено спробу показати цю роль, не прикрашаючи, але й не применшуючи її.

У книзі подано короткі біографічні довідки керівників органів охорони правопорядку Харківщини та стисла характеристика їх діяльності. Ця діяльність подається на тлі загальноісторичної соціально-політичної ситуації в державі, що була протягом усього досліджуваного періоду і, безсумнівно, впливала на зміст, форми й методи роботи керівного складу міліції та поліції. У першу чергу, мова йде про загальну політичну лінію держави (скажімо, нова економічна політика чи політика десталінізації) та кримінально-правову політику у конкретно-історичний період.

Окрім цього, у монографії проводиться стислий аналіз криміногенної ситуації в губернії, окрузі чи області у період керівництва того чи іншого очільника органу охорони правопорядку та діяльність щодо протидії злочинності, досягнення та недоліки у цій роботі. Матеріали про керівників вказаних органів у силу об’єктивних причин (недостатність джерел – особливо це стосується 1920-х рр.) різні за обсягом та змістовністю. На обсяг інформації про кожного з керівників також вплинув часовий чинник – термін перебування на посаді. Для абсолютної більшості очільників він складав 2-3 роки. Винятками є І. І. Покус, О. М. Бандурка, М. Т. Михайлюк та Н.І. Верьовка, які очолювали міліцію Харківщини відповідно 20, 10, 9, 7 років.

У монографії також розміщено світлини керівників міліції (поліції), які було знайдено авторами або надано самими очільниками органів правопорядку, про яких йде мова в дослідженні.

Книга розрахована на науковців, курсантів і студентів, ветеранів, практичних працівників органів поліції, краєзнавців – усіх, хто цікавиться історією права, органів охорони правопорядку в Україні.

Професор історії Володимир Греченко