З нагоди відзначення Дня програміста декан факультету № 4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ  підполковник поліції В’ячеслав Марков та т.в.о. заступника декана з навчально-методичної роботи цього ж факультету майор поліції Юрій Онищенко провели лекцію-дискусію з курсантами 1 курсу факультету № 4, які здобувають вищу освіту за спеціальністю 125 «Кібербезпека».

День програміста — це свято, що відзначається у 256-й день року, тому що 256 – це два у восьмому ступені і саме це число можна відобразити за допомогою одного байта.

Під час участі у лекції-дискусії курсанти-першокурсники дізналися про історію розвитку мов програмування та комп’ютерної техніки, обговорили важливість використання операційних систем та прикладних програм у забезпеченні функціонування сучасної обчислювальної техніки. Також було наголошено на важливості залучення програмістів для автоматизації рутинних процесів, особливо щодо обробки великих масивів даних.

Декан факультету В’ячеслав Марков навів приклад успішного реалізованих навичок програмування на мові Python курсантами факультету під час створення та супроводження роботи телеграм чат-ботів «СтопНаркотик» (https://t.me/StopDrugBots) та #ДійПротиНасильства (https://t.me/police_helpbot). Проте не всі програмісти-розробники використовують свої знання та навички для вирішення проблем людства, а навпаки – розробляють шкідливе програмне забезпечення: віруси, трояни, хробаки, шифратори тощо.

Майор поліції Юрій Онищенко зазначив, що одним із завдань фахівця з кібербезпеки є захист інформаційних систем від їх ураження шкідливим програмним забезпеченням, а кіберполіцейського – виявлення цифрових доказів причетності винної особи у створенні та використанні такого програмного забезпечення. Тому фахівці з кібербезпеки та майбутні кіберполіцейські мають добре володіти як сучасними мовами програмування, так і методами, способами та засобами розповсюдження шкідливого програмного забезпечення.

Розширення світогляду курсантів, мотивація навчання, популяризація самоосвіти з метою набуття знань про інформаційні технології та навичок програмування – це лише деякі теми, що обговорювалися під час заходу.

ВЗШГ ХНУВС