У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася ІІІ  Всеукраїнська науково-практична конференція «Єдність і диференціація трудового права та права соціального забезпечення». Всеукраїнський статус конференції обумовлюється участю в ній фахівців з усіх регіонів України, зокрема з 26 вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ, серед яких Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут держави і права імені В. М. Корецького Національної академії наук України, Національний університет «Одеська юридична академія», Львівський національний університет імені Івана Франка, Науково-дослідний інститут правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України, Національна академія внутрішніх справ тощо.

За словами начальника кафедри трудового та господарського права Харківського національного університету внутрішніх справ, доктора юридичних наук, професора Костянтина Мельника, у роботі конференції взяли участь особисто або надіслали тези доповідей і наукових повідомлень понад 100 працівників правоохоронних органів та науково-педагогічних працівників, зокрема 17 докторів юридичних наук, у тому числі академік Національної академії правових наук України (НАПрН України) Сергій Прилипко, члени-кореспонденти НАПрН України Микола Іншин та Галія Чанишева, професори Василь Андріїв, Валентин Венедіктов, Пилип Пилипенко, Віктор Щербина, Олег Ярошенко та інші.

Сьогодні в Україні відбуваються важливі процеси, спрямовані на вдосконалення законодавства, в тому числі й трудового. Чинний Кодекс законів про працю України нині є одним із найстаріших. Він прийнятий у грудні 1971 року. Тож внесення до нього змін є наразі надзвичайно актуальним завданням. Як вважає доктор юридичних наук, професор кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олег Ярошенко, проект Трудового кодексу України повинен найскоріше бути  підготовленим та винесеним на розгляд Верховної Ради України для приведення трудового законодавства у відповідність до європейських стандартів і вимог ринкової економіки. «Сподіваюся, – зазначив Олег Ярошенко, – що висновки та рекомендації вчених і практиків, напрацьовані під час нинішньої конференції, будуть враховані у новому проекті Трудового кодексу України та інших законодавчих актах».

Начальник кафедри трудового та господарського права Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Костянтин Мельник зауважив, що законотворці повинні дослухатися  до рекомендацій, напрацьованих ученими під час таких наукових заходів. Так, наприклад, рекомендації, надані вченими, в тому числі й нашого університету, були повністю враховані під час підготовки Закону України «Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України». Також він відзначив, що на конференції особливу увагу було надано  питанням, пов’язаним із правовим регулюванням відносин у сфері проходження служби та соціального захисту осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ.

Як зазначив начальник кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук, доцент Володимир Жернаков, нинішня конференція особлива, адже її учасникам запропоновано не  загальні теми, які досить часто обговорюються науковцями, а конкретні питання щодо особливостей правового регулювання в конкретних сферах. Так, у своїй доповіді він зосередився на особливостях застосування антикорупційного законодавства. «Практиків у цій сфері в Україні небагато, – говорить Володимир Жернаков, – тож проблем не уникнути. І основна з них полягає в тому, що доцільність не має перемагати такі принципи, як законність, об’єктивність, поміркованість. Щоб не вийшло так, що антикорупційна кампанія пройде, а в реальному житті як усе було, так і залишиться».

За результатами роботи конференції видано збірник наукових тез і доповідей.

 

ВЗГ ХНУВС