Курсанти та студенти Харківського національного університету внутрішніх справ, які навчаються за спеціальністю 125 «Кібербезпека», у складі команди посіли IV місце у кіберзмаганнях «CTF Stream», що проходили в рамках дводенного навчального заходу з кібербезпеки «Cyber Education Day 2021».

Захід було організовано Національним координаційним центром кібербезпеки (НКЦБ) при Раді національної безпеки та оборони України та CRDF Global (США) за фінансової підтримки Держдепартаменту США.

У перший день заходу «Cyber Education Day 2021» було проведено конференцію «CyberTalk Stream» за наступними панельними сесіями:

– побудова та розвиток кар’єри у сфері кібербезпеки;

– виклики та професійний розвиток кадрового потенціалу кіберфахівців галузі критичної інфраструктури України;

– навчання кібербезпеці у вищих навчальних закладах;

– вимоги роботодавців сфери кібербезпеки та критичної інфраструктури;

– особливості підбору персоналу у сфері кібербезпеки;

– до чого готуватися, розвиваючись у сфері кібербезпеки фахівцям.

Доповідачами на зазначеній конференції були керівники та представники державних організацій – Національного банку України, Департаменту кіберполіції Національної поліції України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, ДК «Укроборонпром», Нафтогаз України) та комерційних установ (IBM, Hideez, SenseIT, Security Experts Group.

У другий день заходу «Cyber Education Day 2021» організаторами було проведено «CTF Stream» («захоплення флагу») – кіберзмагання, під час участі в яких учасникам, які виступали у різних ролях: «білих-хакерів», спецагентів кіберполіції та судових експертів, – необхідно було перевірити на практиці свої знання. Це необхідно для: знаходження паролю у мережі; відновлення доступу до біткоїн-гаманця; знаходження інформації у вихідному коді мобільного додатку; підбору паролю адміністратора вебсайту; визначення джерела фінансування та способу відмивання грошей у заданому крипто-гаманці тощо.

Для участі у CTF-змаганнях зареєструвалися більше 100 бажаючих осіб, але організатори допустили до участі лише тих, які успішно пройшли попереднє тестування рівня знань.

В університеті для участі у CTF-змаганнях з числа здобувачів вищої освіти за спеціальністю 125 «Кібербезпека» було сформовано команду «CyberCops», учасники якої успішно пройшли попередній відбір та взяли дистанційно участь у CTF-змаганнях. Учасники команди університету перебували в університетському навчально-тренувальному полігоні боротьби з кіберзлочинністю та моніторингу кіберпростору, оснащеному сучасним потужним комп’ютерним обладнанням, виділеними окремими локальними провідною та безпровідною мережами із високошвидкісним підключенням до мережі Інтернет, мультимедійним обладнанням, необхідним для опанування сучасної й затребуваної професії фахівця у галузі кібербезпеки. У начальному процесі Харківського національного університету внутрішніх справ під час навчання майбутніх кіберфахівців також активно використовуються практичні завдання типу CTF.

Всього у змаганнях «CTF Stream» взяли участь 14 команд. За їх результатами команда університету «CyberCops» посіла IV місце у загальному рейтингу.

ВЗГ ХНУВС