В освітньо-культурному центрі Харківського національного університету внутрішніх справ відбулися урочисті заходи, присвячені 165-річчю з дня народження видатного українського письменника, поета, вченого, публіциста, політичного діяча Івана Франка.

У заході взяли участь член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка, проректори університету Сергій Бортник, Михайло Бурдін, декани факультетів, представники кафедр та інших структурних підрозділів університету, курсанти.

Присутні у своїх виступах наголошували, що Іван Франко був особистістю із величезною працездатністю, надзвичайно талановитий, знав багато іноземних мов. Його творчий доробок, писаний українською (більшість текстів), а також польською, німецькою, російською, болгарською, чеською мовами, за приблизними оцінками налічує кілька тисяч творів, а друкована спадщина сягає 50 томів «Зібрання творів». Як зазначив у своєму виступі Олександр Бандурка, Іван Франко завжди думав про свою землю і українських народ, він був справжнім громадянином, віддав усі свої сили на те, щоб життя українців стало кращим: «Своєю творчістю, багатогранною діяльністю він пробуджував український менталітет, національну свідомість, виступав захисником української мови».

Сергій Бортник зазначив, що для колективу університету велика честь і гордість, що в освітньо-культурному центрі вишу, створеному у 2018 році, сьогодні вшановують Івана Франка.

Завідувач кафедри українознавства університету Ігор Чорний розповів, що на виставці, приуроченій до 165-річчя Каменяра, представлено збірки його творів, монети тих часів, але колекція буде поповнюватися. Декан факультету № 6 Оксана Брусакова передала музею кілька видань творів Івана Франка, національний посуд.

Під час заходу відбулася урочиста презентація портрету письменника, прозвучали його поетичні твори та пісні, покладені на вірші поета, з якими виступили курсанти університету.

ВЗГ ХНУВС