Заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Харківського національного університету внутрішніх справ Олексій Сердюк спільно з соціологами ХНУ ім. В. Н. Каразіна презентував перші результати щорічного дослідження «Безпека та довіра 2021».

Щорічне моніторингове дослідження «Безпека та довіра» реалізується з 2013 р. Харківським національним університетом внутрішніх справ (науково-дослідною лабораторією з проблем протидії злочинності) спільно із Соціологічною асоціацією України та Головним управлінням Національної поліції в Харківській області за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в межах комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020-2022 рр. та Плану заходів на 2021–2023 рр. з реалізації стратегії розвитку Харківської області на 2021–2027 рр. У вебопитуванні 2020 р. взяли участь більше 13 тисяч респондентів, а у опитуванні 2021 р. – близько 28 тисяч мешканців Харківщини.

Серед головних тенденцій, які зафіксувало дослідження 2021 р.:

  • зниження суб’єктивного сприйняття рівня злочинності та побоювань злочинності продовжується з 2018 р., 41 % почувається безпечно в місті проживання, а 20 % – ні;
  • знижується кількість небезпечних місць, але харків’яни все більше використовують різні заходи, щоб убезпечити себе, займаючи все більш активну позицію у захисті власної безпеки.

Рівень довіри до поліції повільно зростає, в цьому році він склав 38 % (не довіряє поліції 34 %), цього року вперше за усі роки спостережень баланс довіри (різниця між тими, хто довіряє і тими, хто не довіряє) став позитивним. За сумарними показниками найбільшою довірою у населення користується патрульна поліція, потім поліція взагалі, СБУ, прокуратура і найменша довіра – до суду.

Найкраще поліція у 2021 р. справляється з такими завдання, як: боротьба з тероризмом; швидке реагування на виклики та звернення громадян; охорона громадського порядку; забезпечення безпеки дорожнього руху; захист здоров'я громадян.

Найгірші оцінки у 2021 р. отримали: боротьба з корупцією; боротьба з незаконним обігом наркотиків; боротьба з незаконним продажем та вживанням алкоголю; захист майна та жита громадян від крадіжок; боротьба з хуліганством та вандалізмом.

Найчастішими правопорушеннями, які протягом минулого бачили або про які чули в районі свого проживання мешканці районів м. Харкова та Харківської області року є: 1) Незаконний продаж та вживання алкоголю; 2) Розповсюдження та вживання наркотиків; 3) Порушення громадського порядку (крики, дебоші, хуліганство); 4) Крадіжки. Ці ж чотири проблеми в різному порядку вже декілька років поспіль мешканці Харківщини вказують як основні, що їх непокоять.

Чверть опитаних мали корупційний досвід протягом минулого року, цей показник повільно знижується (у 2014 р. – 65 % опитаних повідомляли про те, що вступали в корупційні стосунки). Цього року, серед тих, хто вступав у корупційні стосунки, з одного боку відбулось зниження питомої ваги «вимагання», а з іншого – збільшення «використання зв’язків» та добровільної дачі хабарів.

Відео презентації можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/8pKS6xD3GXY 

Монографія за результатами 2020 р. за посиланням: https://doi.org/10.32631/sf2020

ВЗГ ХНУВС

Безпека та довіра 2021 – презентація перших результатів