Олександр Ярмиш – завідувач сектору розвитку парламентаризму Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, з 2003 по 2005 роки ректор Харківського національного університету внутрішніх справ, провів лекцію для магістрів університету за темою «Корупція як загроза національній безпеці України».

Під час лекції Олександр Ярмиш звернув увагу на те, що на сучасному етапі корупція є однією з головних загроз національній безпеці та демократії в Україні. Вона, зокрема, гальмує соціальний прогрес, заважає повноцінній реалізації прав і свобод людини, порушує принцип верховенства права, породжує недовіру громадян до влади та призводить до падіння міжнародних рейтингів України і небажання закордонних інвесторів вкладати свої капітали в її розвиток.

Лектор наголосив, що рівень поширення корупції є одним з індикаторів розвитку суспільства, його моралі, політичного, економічного, соціального стану держави загалом. Корупція є проявом неефективності дій державної влади в економічних, політичних, правових, соціальних та інших суспільно значимих процесах.

На думку Олександра Ярмиша, Україна має всі можливості для успішної протидії корупції. Однак, для цього потрібні комплексні та злагоджені дії як державної влади, так і громадянського суспільства, оскільки корупція має здатність легко та швидко пристосовуватися до змін.

Присутні магістри із задоволенням слухали лекцію, цікавилися новітніми змінами до національного антикорупційного законодавства, з’ясовували специфіку боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади на прикладі зарубіжних країн.

 

ВЗГ ХНУВС