Півтори тисячі курсантів і слухачів магістратури Харківського національного університету внутрішніх справ склали Присягу працівника поліції на вірність Українському народу.

У заході взяли участь член Колегії МВС України, директор Департаменту персоналу, організації освітньої та наукової діяльності МВС України Віктор Слівінський, заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, прокурор Харківської області Юрій Данильченко, колишні очільники навчального закладу, які зробили вагомий внесок у становлення та розвиток університету, Олександр Бандурка та Сергій Гусаров, член Колегії та радник начальника ГУНП України в Харківській області Олександр Сирота, начальник Управління кадрового забезпечення ГУНП в Харківській області Ігор Іванчишин, начальник управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області Олександр Крикушенко, начальник Управління патрульної поліції Харкова Ольга Юськевич, директор Харківського НДЕКЦ  МВС України Станіслав Перлін, начальник Управління поліції охорони в Харківській області Дмитро Косінов, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Міністерства освіти і науки України Олександр Сидоренко, начальник філіалу Харківського обласного управління Ощадбанку Оксана Сороколіта, голова Наглядової ради ТДВ «Житлобуд–2», член Наглядової ради університету Юрій Кроленко, директор Харківської спеціалізованої школи-інтернат «Ліцей правоохоронець» Харківської обласної ради Аліса Дербеньова, а також батьки та рідні курсантів і слухачів.

Перед початком церемонії складання Присяги настоятель Миколаївського Храму, голова Єпархіального відділу по зв’язкам з військовими установами та формуваннями, протоієрей Володимир Катречко освятив юнаків і дівчат на добро і щастя.

Після внесення Прапора до присутніх звернувся ректор університету, полковник поліції Валерій Сокуренко. Він привітав курсантів і слухачів із визначною подією у житті – прийняттям Присяги працівника поліції, побажав їм наполегливості у навчанні, невтомної праці, бути справжніми професіоналами обраної справи і, головне, патріотами своєї Батьківщини. Ректор зазначив: «Знаковим є те, що церемонія прийняття Присяги відбувається 29 січня, адже саме цього дня вся Україна вшановує пам’ять героїв Крут. Бій під Крутами – це перший етап великої боротьби українського народу за свободу і незалежність своєї держави. 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. Й у нинішні буремні часи молодь стала на захист цілісності та єдності України, беручи участь у антитерористичній операції на Сході нашої держави. Ми завжди будемо пам’ятати подвиг наших патріотів, які поклали своє життя на вівтар боротьби за незалежність нашої держави».

Розпочалася церемонія прийняття Присяги. Гості підтримували молодь, вітали з важливою подією. Після завершення складання Присяги поліцейського до присутніх з напутніми словами звернувся член Колегії МВС України, директор Департаменту персоналу, організації освітньої та наукової діяльності МВС України Віктор Слівінський. Він зачитав вітальну телеграму від Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, в якій зазначено, що Присяга складається на все життя і є визначною, незабутньою віхою в долі людини, свідченням її життєвого вибору, свідомого ставлення до професії, урочистої обіцянки віддано служити незалежній державі. Він закликав молодь опановувати знання, набувати необхідних навичок і досвіду, а у своїй роботі керуватися девізом «Служити і захищати!».

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична зазначила, що саме нинішня молодь – енергійна, амбіційна – має стати новим обличчям української поліції, заслужити довіру громадян, не схибити і не зламатись. Вона побажала їм успіхів на цьому нелегкому та відповідальному шляху.

Прокурор Харківської області Юрій Данильченко зазначив, що професія правоохоронця не з легких, але вкрай важлива і необхідна для суспільства. Він побажав майбутнім поліцейським бути мужніми, цілеспрямованими, не зраджувати обраній справі, не допускати в серце зневіру і байдужість, бути вірними Присязі.

Начальник Управління патрульної поліції Харкова Ольга Юськевич закликала майбутніх поліцейських з честю нести звання поліцейського і досягти головної мети – виправдати очікування населення щодо захисту прав і свобод.

Від імені курсантської молоді, тих, хто щойно склав Присягу, виступила курсант 2-го курсу факультету № 1 Віра Назарько, батько якої загинув при виконанні службових обов’язків. Вона зазначила, що для усіх них професія правоохоронця є давно омріяною, і кожний доклав чимало зусиль, щоб навчатися у Харківському національному університеті внутрішніх справ. Тож вони обіцяють бути сумлінними у навчанні, набувати професійних навичок, досвіду, бути справжніми патріотами своєї держави.

Пам’ять загиблих працівників органів внутрішніх справ та учасників антитерористичної операції на Сході країни присутні вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Вокальну композицію «Служімо Україні» підготували до урочистостей учасники художньої самодіяльності університету. Відбувся театралізований виступ вершників з демонстрацією козацьких прийомів на конях – «Від козацької доби до сучасності». Також продемонстровано дії під час вогневого контакту із застосуванням бронетехніки особовим складом кафедри тактико-спеціальної підготовки та курсантами університету; відбулася демонстрація спеціальної автомобільної техніки підрозділів ГУНП в Харківській області (НДІКЦ, Управління поліції охорони), Управління патрульної поліції Харкова, Східного територіального управління Національної гвардії України.

Після урочистостей гості, батьки та рідні юнаків і дівчат, які щойно склали Присягу, ознайомилися з університетом, його навчальною базою та відвідали музей університету, дез’явилася нова експозиція форменого одягу працівників ОВС, який був у використанні з 1918 по 1975 рр.

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, прокурор Харківської області Юрій Данильченко та ректор університету Валерій Сокуренко поспілкувалися з журналістами.

 

ВЗГ ХНУВС