завідувач науково-дослідної лабораторії, кандидат соціологічних наук, доцент, підполковник поліції
Сердюк Олексій Олександрович

Науково-дослідна лабораторія з проблем психологічного забезпечення правоохоронної діяльності, як новий структурний підрозділ університету, була створена наказом МВС України від 25 листопада 2021 року з метою проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень у сфері психологічного забезпечення правоохоронної діяльності. Оскільки НДЛ створено шляхом реорганізації – вона функціонально успадкувала кадровий склад, тематику та довготривалі наукові проекти, розпочаті лабораторіями психологічного, соціологічного та кадрового спрямування у попередні роки.

Очолює лабораторію кандидат соціологічних наук, доцент, підполковник поліції Сердюк Олексій Олександрович .

 

Відповідно до мети створення основними завданнями лабораторії є:

  • Вивчення, узагальнення та оцінка стану психологічного забезпечення правоохоронної діяльності, взаємодії поліції з громадськістю, покращення іміджу правоохоронних органів, у тому числі з урахуванням передового зарубіжного досвіду.
  • Проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень у сфері психологічного забезпечення діяльності МВС України, Національної поліції та інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Міністром внутрішніх справ України.
  • Удосконалення системи психологічного вивчення, психологічної підготовки, психопрофілактичної роботи об’єктів системи психологічного забезпечення, підтримки та оптимізації соціально-психологічного клімату в колективах, психологічного супроводження службової діяльності працівників поліції, у тому числі в ході проведення ними оперативних заходів та слідчих дій.
  • Удосконалення системи психологічного забезпечення, комплексу організаційних, методичних, просвітницьких, психопрофілактичних, практичних, психологічних заходів, спрямованих на запобігання впливу ризиконебезпечних чинників професійної діяльності, збереження фізичного та психічного здоров’я, підвищення психологічної стійкості, надійності та готовності працівників правоохоронних органів.
  • Науковий супровід розвитку партнерства та взаємодії органів і підрозділів системи МВС України з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та населенням.

 

Наукова діяльність Лабораторії:

НДЛ виконує ряд довготривалих наукових проектів, таких як «Безпека та довіра», «Молодь та наркотики», «Українське лонгітюдне дослідження» тощо, які включені у регіональні програми правоохоронного спрямування, стратегію розвитку Харківської області на 2021–2027 роки, реалізуються в рамках багатосторонніх договорів про співпрацю та міжнародних меморандумів.

Проект «Безпека та довіра» реалізується на регулярній основі з 2013 року. Дослідження спрямоване на вимірювання ключових показників ефективності роботи правоохоронних органів Харківщини з точки зору громадськості (вимірювання рівня довіри населення до правоохоронних органів, сприйняття рівня злочинності, ефективності виконання покладених на поліцію завдань та поведінкових маркерів, що відбивають оцінку стану забезпечення публічної безпеки та порядку), а також визначення ключових проблем правоохоронної діяльності на місцевому рівні й очікувань місцевих мешканців від правоохоронних органів (таргетування роботи правоохоронних органів) з метою втілення засад «Ком’юніті полісінг» і проблемно орієнтованої моделі поліцейської діяльності в роботу практичних підрозділів Національної поліції на місцях. Метод дослідження – інтернет-опитування (веб-опитування). У 2022 році дослідження поширено на територію інших областей України. Монографія за результатами дослідження видається щорічно, презентується представникам профільних державних органів та органів місцевого самоврядування, а також широкому загалу та ЗМІ. Посилання: https://doi.org/10.32631/sf2021

Проект «Молодь та наркотики» реалізується на регулярній основі з 1995 року. Це найстаріший регулярний моніторинг залежної поведінки в Україні. Мета дослідження – спостереження за динамікою розповсюдження вживання наркотиків та інших форм залежної поведінки серед молоді м. Харкова. Досліджується структура та динаміка вживання наркотиків серед молоді, контакти з розповсюджувачами наркотиків, протиправна та девіантна поведінка, проводиться скринінг психічних та поведінкових розладів тощо. Метод дослідження – інтернет-опитування (веб-опитування).

Монографія за результатами дослідження видається щорічно, презентується представникам профільних державних органів та органів місцевого самоврядування, а також широкому загалу та ЗМІ. Посилання: https://doi.org/10.32631/dr2021

З 2021 року дослідження було поширене на території інших областей України у рамках ULS+ додаткового модуля Українського лонгітюдного дослідження (Ukrainian Longitudinal Study – ULS), яке виконується міжнародним дослідницьким консорціумом до якого входить Харківський національний університет внутрішніх справ, Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України, Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи (психологічна служба), Державна установа «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України», Державна установа «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», Мічиганський університет та Університет Вейна (США).

Посилання: https://doi.org/10.32631/uls2022

Контактна інформація:
Адреса: Україна, м. Харків, пр-т Льва Ландау, 27

Базима Борис Олексійович - старрший науковий співробітник науководослідної лабораторії, кандидат психологічних наук, доцент

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Гладкова Євгенія Олексіївна - провідний науковий співробітник науководослідної лабораторії, доктор юридичних наук, старший дослідник, капітан поліції

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Сердюк Олексій Олександрович - завідувач науководослідної лабораторії, кандидат соціологічних наук, доцент, підполковник поліції

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Найда Віталій Олегович - науковий співробітник науково-дослідної лабораторії, капітан поліції

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID

Руднєва Катерина Євгенівна - науковий співробітник науково-дослідної лабораторії

Переглянути профіль у Google Академії
Переглянути профіль ORCID