Професор кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук, професор, майор поліції Влада Гусєва взяла участь у тренінговому циклі «Firearms Crime». Захід організований Агентством Європейського Союзу з підготовки співробітників правоохоронних органів (CEPOL) у м. Будапешт (Угорщина). 

Під час тренінгу були представлені правові положення ЄС щодо вогнепальної зброї, відмінності в імплементації законодавства на міжнародному та національному рівнях, особливості ідентифікації вогнепальної зброї, види та окремі аспекти реалізації заходів, що вживаються ЄС з метою протидії кримінальному застосуванню вогнепальної зброї. Програма заходу включала лекції, практичні заняття, присутні активно брали участь у дискусіях, мали можливість обмінятися досвідом і знаннями.

Учасники тренінгу засвоїли положення чинного законодавства ЄС щодо особливостей правового регулювання обігу вогнепальної зброї, специфіки розслідування такого виду злочинів, зокрема й тих, що мають транскордонний характер, систем і засобів обміну інформацією про кримінальну вогнепальну зброю та особливостей її криміналістичного дослідження. Це дозволило сформувати практичні навички щодо розробки алгоритмів дій у конкретних ситуаціях, пов’язаних з транскордонним переміщенням (контрабандою) вогнепальної зброї, реалізація яких передбачає здійснення міжнародної співпраці правоохоронних органів різної відомчої належності.

Знання, отримані під час заходу, забезпечать підвищення якості викладання дисциплін: «Криміналістика», «Методика розслідування окремих кримінальних правопорушень», «Криміналістичні засоби та методи розслідування кримінальних правопорушень», «Дії поліцейського на місці події», а також можуть бути використані у науково-методичній, науково-дослідній і правозастосовній діяльності.

Представниця університету презентувала під час тренінгового циклу діяльність Харківського національного університету внутрішніх справ як закладу вищої освіти Міністерства внутрішніх справ України, що сприяло підвищенню професійної кваліфікації учасників, підвищенню іміджу закладу вищої освіти та налагодженню подальшого співробітництва в освітній та науковій сферах, підготовці та реалізації спільних проєктів із представниками держав-членів ЄС та інших країн, серед яких: Італія, Португалія, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Австрія, Німеччина, Франція, Румунія, Нідерланди, Греція, Албанія, Молдавія та ін. За результатами тренінгу учасники отримали сертифікати.

ВЗГ ХНУВС