Університет із робочим візитом відвідали старший радник з питань розслідування міжнародних злочинів Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Марк Роорда, старший радник з питань OSINT Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Міхал Вивода, радники з правових питань КМЄС Олександр Іщенко і Григорій Жураківський.

Представники КМЄС зустрілися з ректором університету, генералом поліції третього рангу Валерієм Сокуренком, першим проректором, підполковником поліції Віктором Василенком, проректором, полковником поліції Олександром Музичуком, начальником відділу міжнародного співробітництва, підполковником поліції Тетяною Матюшковою. Під час зустрічі обговорювалися питання щодо подальшого співробітництва, розширення участі Харківського національного університету внутрішніх справ у проєкті міжнародної технічної допомоги «Операційна підтримка в наданні стратегічних консультацій щодо реформування сектору цивільної безпеки України (2021–2024 рр.)», у якому реципієнтом виступає ХНУВС, а партнером із розроблення – Консультативна місія Європейського Союзу в Україні. Також під час зустрічі обговорено залучення представників КМЄС до міжнародних науково-практичних конференцій, бінарних занять та інших заходів, що проводяться університетом, та залучення представників вишу до освітніх заходів, що проводяться КМЄС.

Ректор університету Валерій Сокуренко ознайомив представників КМЄС з історією створення Харківського національного університету внутрішніх справ, особливостями організації освітнього процесу в умовах воєнного стану, окреслив виклики, що стоять перед здобувачами вищої освіти та науково-педагогічним складом університету, висловив упевненість щодо подальшої співпраці між університетом і КМЄС, що матиме системний характер і буде спрямована на опанування майбутніми правоохоронцями найкращих європейських практик протидії воєнним злочинам. Валерій Сокуренко також віддав шану випускникам ХНУВС, які нещодавно загинули від ворожого обстрілу під час виконання службових обов’язків – проводили фіксацію слідів воєнного злочину росіян у Сумській області, відзначив вагомий внесок європейської спільноти щодо забезпечення сучасною криміналістичною технікою правоохоронних органів для безконтактної фіксації слідів злочинів. «Кордони демократії, кордони між добром і злом зараз пролягають не десь в абстрактних площинах, а саме тут, в Європі, де знаходяться і Україна, і Нідерланди, і Чехія. Вони пролягають у Європі, де йде війна. І ворог у нас потужний, тож маємо вживати надзвичайних зусиль для його подолання», – зазначив Валерій Сокуренко.

Старший радник з питань розслідування міжнародних злочинів Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Марк Роорда подякував ректору вишу, усім, хто допомагає й надає підтримку задля продовження якісного освітнього процесу в університеті, підготовку освічених, тренованих і вмотивованих офіцерів поліції та відзначив успіхи України у процесі її становлення як частини Європейського простору. «Вам вдалося зберегти колектив, високий дух жаги до навчання у курсантів і заповзятість науково-педагогічного складу. Це честь для нас – доєднатись навіть у такій малій частині до підготовки молоді, яка зробила дуже важливий і сміливий вибір – стати правоохоронцем у складний воєнний час». Марк Роорда висловив упевненість у подальшому продовженні плідної співпраці між КМЄС і ХНУВС у напрямі реформування сектору цивільної безпеки та підтримці освітньо-наукової діяльності університету.

У межах візиту 29 лютого і 1 березня представники КМЄС проведуть тренінги для науково-педагогічного складу і здобувачів вищої освіти університету щодо використання відкритих джерел інформації (OSINT) під час розслідування воєнних злочинів, з питань міжнародного гуманітарного права, розслідування випадків обстрілів у справах про воєнні злочини.

ВЗГ ХНУВС