Професор кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4 Андрій Войціховський взяв участь у тематичній лекції відомого американського юриста, професора Грегорі Таунсенда на тему «Злочин геноциду за міжнародним правом», підготовленої Center for Civil Liberties / Центром громадянських свобод у у рамках Українського тижня міжнародного кримінального правосуддя.

Професійна кар’єра Грегорі Таунсенд у галузі міжнародного кримінального правосуддя розпочалася з роботи у Міжнародному кримінальному трибуналі щодо Руанди (Секретар суду, суддя, прокурор), Міжнародному кримінальному трибуналі у справах колишньої Югославії (прокурор, Голова відділу), а також він входить до списку адвокатів, які представляють інтереси потерпілих у Міжнародному кримінальному суді (МКС) та Надзвичайних палатах у судах Камбоджі.

Під час лекції доповідач зазначив, що у міжнародному праві поняття злочину геноциду з’явилося після Другої світової війни. Ініціатором його появи був юрист Рафаель Лемкін. Кульмінацією багаторічних зусиль Лемкіна стало ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН 9 грудня 1948р. Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Саме визначення геноциду, закріплене в Конвенції, є міжнародно визнаним та використовується у Римському статуті Міжнародного кримінального суду.

Резюмуючи свій виступ Грегорі Таунсенд зауважив, що у міжнародній спільноті після ухвалення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього 1948 р. не припиняються жваві дискусії щодо вичерпності визначення «геноциду». Чимало критики стосується саме щодо виключення політичних та соціальних груп із категорій жертв. Інша частина дискусії стосується того, чи можна обмежуватися фізичним знищенням, та чи також слід включати знищення певної групи як соціальної спільноти. Крім того, критики наголошують на тому, що світова спільнота розробила міжнародно-правовий механізм судового переслідування відповідальних осіб за вчинення злочину геноциду, але не проявило волі до практичного втручання у припинення цього злочину.

ВЗГ ХНУВС