До Дня визволення України від нацистських окупантів у Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся урок пам’яті «Дорогами визволення України». Головна мета заходу, яку ставили перед собою фахівці університетської та Харківської обласної бібліотек, які проводили зустріч з першокурсниками, є виховання у молоді пошани до мільйонів полеглих за визволення української землі та патріотичних почуттів.

Через документальні фільми та фото-документи молодь побачила, який біль і страждання, смерть і втрати на нашу землю принесла Друга світова війна. Під час визволення України протягом січня 1943 – жовтня 1944 років українські воїни у складних умовах  вели героїчну боротьбу в ім’я Перемоги і виживання нації. Ніякі перешкоди й труднощі не могли спинити нашу армію, яка нарощувала силу ударів по ворогові. Вічна пам'ять визволителям української землі, полеглим на полі битви!

Після звільнення України від нацистських окупантів почався період післявоєнного відновлення  економіки, повернення до мирного життя та нарощування міжнародного авторитету. У 1945 р. Україною був підписаний і ратифікований  проект Статуту ООН, у 1946 р. Україну обрано до Економічної і Соціальної Ради ООН. Україна стала членом постійної Комісії ООН з прав людини, Міжнародної організації праці (МОП), Комісії ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Міжнародного суду.

Присутнім на зустрічі було запропоновано розгорнуту книжково-ілюстративну експозицію «Вогонь війни у пам’яті народу», яка  провела сторінками видань від часів визволення України до її сьогодення.

 

ВЗГ ХНУВС