Профспілка ХНУВС спільно з туристичною компанією "Навігатор Україна" організували для співробітників університету екскурсійну поїздку на Полтавщину за маршрутом: Гоголеве-Диканька-Опішня.

Першим пунктом подорожі було відвідування національного музею - заповідника М.В. Гоголя, який являє собою комплекс архітектурних і ландшафтно-природних об'єктів, що дають уявлення про епоху, в якій жив видатний письменник Микола Гоголь. Розташований  музей  у колишньому с. Василівка (нині Гоголеве, Шишацького району, Полтавської області).

У музеї екскурсанти оглянули: садово-парковий комплекс, меморіальні ставки ХІХ століття, будинок батьків письменника, флігель з робочим кабінетом, особисті речі письменника.

У роки Великої Вітчизняної війни все село разом з садибою Яновських було знищено фашистами. Ця садиба була відновлена ​​до 175-річчя від дня народження письменника в 1984 році.

Наступним пунктом цієї чудової подорожі стала знаменита Диканька, де екскурсанти відвідали Миколаївську церкву – родовий храм –  усипальницю родини Кочубеїв. Церква  побудована  в  1794 році  графом     В. Кочубеєм на території графського маєтку. За легендою, на цьому місці знаходився пень, на якому з'явилася ікона Миколи Чудотворця. Перед цим образом молилася мати М. Гоголя про здоров'я майбутнього сина, в його ж честь дала ім'я дитині.

І ще одна незабутня точка нашої екскурсії – Опішня, яка відома не тільки в Україні своїми гончарними виробами. Опішнянська кераміка досить молода, її коріння сягає в ХIX століття. Місцева глина має сіруватий колір, а при випалюванні стає не червоною, а світло-жовтою.

Для опішнянського розпису характерні рослинні орнаменти: квіти, листя, грона ягід, колоски, вінки… Також цієї кераміці властива характерна колористика розписів. Бежевий, коричневий, зелений і блакитний – основні кольори розпису, а відтінки їх найрізноманітніші.

Поїздка була яскравою і насиченою! До рідного Харкова ми повернулися пізно ввечері задоволені і щасливі! Спасибі профспілці ХНУВС за незабутній день!

 

  Людмила Молчанова, член профспілки ХНУВС