19 жовтня, відбулася екскурсійна поїздка членів Первинної профспілки – працівників ХНУВС за програмою «Опішня. Гоголєво. Диканька», організована Профспілковим комітетом університету.

Протягом 14-ти годин наша екскурсійна група відвідала Національний музей – заповідник М.В. Гоголя, Диканьку, Національний музей – заповідник українського гончарства в Опішному.

В Диканьці відвідали Миколаївську церкву, усипальниці Кочубєєв, Кочубєєвські дуби, познайомилися з історією родини В.Л. Кочубєя – генерального судді України.

Завітали у селище Гоголєво – колишнє родове гніздо Гоголєй – Яновських: парк, озеро, грот, флігель с робочим кабінетом письменника, відвідали музей - заповідник М.В. Гоголя – геніального співака України.

Зовсім недалеко від Полтави є маленьке селище Опішня, більшість жителів якого займається гончарством. В цьому селищі знаходиться абсолютно чарівний музей-заповідник гончарства. Там зібрані різні тарілочки, глечики, миски, але, поклавши руку на серце, не за цим сюди приїжджають.Те, що вражає погляди і притягує увагу – це дивовижна виставка садово-паркових скульптур під відкритим небом.На соковитою зеленій траві стоять роботи різних майстрів – які спеціально робилися для виставки, які привезені після перемоги на конкурсах, деякі, як же без цього, взагалі незрозуміло для чого робилися, тому що не осягнути нам думки творця і мислителя, але від цього навіть цікавіше.Є абсолютно приголомшливі речі, просто розуму не зрозуміло, як все це робилося, як треба відчувати глину, щоб створити людину, щоб виліпити щось з нічого. А є, і чимало, роботи, які самі собою говорять, що гончарство – справа чоловіча, справа, яка потребує натхнення, і, можливо навіть, що потребує Музи.І ми не залишилися без подарунків. В кінці екскурсії всі отримали керамічні свистульки – було весело як в дитинстві.