Курсанти та курсантки третього та четвертого курсів факультету № 1 взяли участь у тренінгу за темами «Tactical Combat Casualty Care» («Надання допомоги пораненим в умовах бойових дій») та «Basic Life Support» (Протокол базової підтримки життя), що відбувся у м. Кам’янець-Подільський протягом 8–10 серпня 2022 р.

Тренери заходу – Сава Чуйков, Єлизавета Іволженко та Надія Круковець, інструктори Європейської ради реанімації, Американської колегії хірургів, інструктори з тактичної медицини стандарту TCCC All service members, TCCC Combat lif saver, а також TCCC Combat medic (Надія Круковець).

Метою тренінгу було формування у здобувачів і здобувачок освіти знань та навичок надання невідкладної домедичної допомоги як у загальних ситуаціях травмування, так і в специфічних умовах діяльності поліцейських, зокрема в зоні бойових дій. Інструктори пояснили основні теоретико-прикладні позиції TCCC (Tactical Combat Casualty Care) та тактики допомоги в зоні «під вогнем».Учасники та учасниці мали змогу відпрацювати навички використання кровоспинного турнікету при різних видах і локалізації поранень, а також способи й техніки виносу поранених із небезпечної зони.

Крім того, учасники та учасниці тренінгу дізналися про основні складові TFC (Tactical Field Care), про підходи до допомоги в різних тактичних умовах, на практиці вчилися прийомам тампонади поранень, накладання тиснучого бандажу (ізраїльський бандаж), надання допомоги за алгоритмом MARCH.

Окремо відбулося теоретичне засвоєння та практичне відпрацювання заходів забезпечення прохідності дихальних шляхів, безпечного положення на боці, висунення щелепи, оцінки дихання, огляду грудної клітини, розпізнання та реагування на пневмоторакс, шок, інсульт, серцевий і судомний напади.

Значну увагу тренери приділили засвоєнню алгоритму PAWS – дії при переломах трубчастих кісток, тазу, травмі хребта тощо. Розкрито механізми травм при ДТП, відпрацьовано прийоми використання нош, шийного коміру, скандинавського мостику, накладання шин, LOGROLL. Окрім того, курсанти та курсантки отримали знання про складові ланцюга виживання, способи розпізнання зупинки серця, а також навички серцево-легеневої реанімації, зокрема компресії грудної клітки та застосування автоматичного зовнішнього дефібрилятора.

За результатами тренінгу учасники та учасниці отримали сертифікати.

Тренінг відбувся в межах проєкту «Підтримка Європейським Союзом переміщених вищих навчальних закладів на сході України», що реалізується ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UNRPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції і Швейцарії.

Фото:Анна Орлова / ПРООН України