Факультетом підготовки фахівців для підрозділів слідства спільно з кафедрою теорії та історії держави і права Харківського національного університету внутрішніх справ було проведено науково-практичний семінар на тему: «Право і мораль як складові частини духовної культури людства».

Відкрив захід старший викладач кафедри теорії та історії держави і права, кандидат юридичних наук Іван Кріцак, який у вступному слові наголосив на необхідності дослідження співвідношення права і моралі як двох універсальних регуляторів суспільних відносин. Також він зазначив, що обговорення указаної тематики сприятиме вихованню моральних цінностей та високих ідеалів у курсантів.

Старший музейний доглядач відділу соціально-гуманітарної роботи університету Сергій Перцов у своєму виступі розглянув право і мораль крізь призму економіки та політики як основоположних сфер життєдіяльності суспільства.

У заході взяли участь близько 20 курсантів факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства. Дослідники у своїх доповідях аналізували питання взаємозв’язку моралі і права як продукту життєдіяльності суспільства, їх впливу на формування сучасної правової системи, а також співвідношення норм моралі і права крізь призму духовно-культурних цінностей.

За результатами конкурсу було визначено кращі наукові доповіді. Серед таких – «Мораль як первинний регулятор відносин у первіснообщинному суспільстві» Мар’яна Черхавського, «Мораль справедливості і політична мораль: порівняльно-аналітичний аспект проблеми» Ярослава Синяка, «Мораль як основний історичний фактор формування правового звичаю у різних країнах світу» Юлії Ліперт, «Право і мораль: співвідношення і взаємозв’язок» Ярослави Долинної.

 

ВЗГ ХНУВС