Представники і представниці Харківського національного університету внутрішніх справ взяли онлайн-участь у робочій зустрічі з розробки інструментів для моніторингу ненависницької риторики, яку було організовано Харківським офісом Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Помічниця ректора університету Оксана Цукан, начальниця відділу міжнародного співробітництва університету Олена Устименко, старший викладач кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки факультету № 4 Олексій Рвачов, курсанти та магістри університету взяли активну участь в обговоренні проблематики використання у суспільстві, а найбільше всього в мережі Інтернет, ненависницької риторики.

Ненависницькою риторикою є будь-якого роду комунікація в усній, письмовій або поведінкової формі, яка носить ворожий характер або використовує зневажливі або дискримінаційні формулювання щодо будь-якої особи або групи осіб за ознакою того, хто вони є, або, іншими словами, за ознакою їх релігії, етнічного походження, національності, раси, кольору шкіри, соціального походження, статі, гендерної ідентичності, політичної приналежності та інших факторів ідентичності.

Найчастіше використання ненависницької риторики призводить до дискримінації, виникнення в суспільстві ворожнечі між окремими людьми чи групами, та навіть спонукає до насилля на ґрунті ненависті. У зв’язку з цим міжнародне право прямо забороняє ненависницьку риторику, яка переходить поріг підбурювання до дискримінації, ворожнечі й насильства.

На початку заходу представниці та представники університету поділилися своїм досвідом участі в проєктах з дотичної тематики. Також було зазначено, що в університеті здобувачів освіти вчать ідентифікувати мову ворожнечі та як правильно реагувати на її використання.

Співробітники Харківського офісу Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Красімір Янков та Сергій Штукарін презентували стратегію ООН по боротьбі з ненависницькою риторикою та напрацювання щодо моніторингу такої риторики, а також насилля на грунті ненависті в Україні.

Учаснки обговорення взяли активну участь у мозковому штурмі щодо переліку факторів ідентичності та категорій осіб проти яких може бути спрямована ненависницька риторика.

Під час проведення заходу обговорювалися можливості та доцільність розробки спеціалізованого програмного забезпечення – чат-ботів для популярних інтернет-месенджерів для отримання від небайдужих громадян повідомлень про виявлені ними факти використання ненависницької риторики.

Учасникам зустрічі було запропоновано приєднатися до роботи щодо моніторингу ненависницької риторики, зокрема, виявлення лексичних форм (слів та фраз), що можуть використовуватися для ненависницької риторики та інцидентів такої риторики. Про терміни та вислови, які є образливими та підбурюють до дискримінації, потенційно спонукають до насилля на ґрунті ненависті в Україні, можна повідомити робочій групі, заповнивши електронну форму за посиланням https://bit.ly/hatelexicon

Про виявлені випадки використання ненависницької риторики, насилля на ґрунті ненависті в Україні можна повідомити, заповнивши електронну форму за посиланням http://bit.ly/hatemonitor

ВЗГ ХНУВС