День захисника́ Украї́ни – свято, що відзначається в Україні 14 жовтня, у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас із Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом і неробочим днем. Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.

Цим же указом скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999р., яким встановлювалося свято День захисника Вітчизни, що відзначалося щорічно 23 лютого. День захисника України українці вперше відзначали 14 жовтня 2015 р. під гаслом «Сила нескорених».

Протягом багатьох століть свято Покрови було головним для українських воїнів – від козацтва до Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. Сучасна українська держава є історичним і політичним спадкоємцем Русі, козацтва, визвольного руху і тисячолітньої християнської традиції. День захисника України на свято Покрови стало важливим свідченням цієї спадковості та відмежування нашої держави від радянського тоталітаризму.

Як відомо, в українській традиції Покров тісно пов'язується з ідеями захисту від ворогів: згідно літописів, князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. Тому велика кількість православних церков, побудованих за княжих і козацьких часів, присвячувалися цьому святу. Церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною у Запорозькій Січі, а 14 жовтня став одним із найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких обирали нового гетьмана або кошового отамана. В Україні немає важливішого чинника, який би був і центром, і перехрестям, і змістом переважної більшості соціальних процесів, та важливішого компонента національної й територіальної консолідації, ніж козацтво. Саме цей феномен сприяв виробленню такого способу життя українського етносу, який допоміг йому вижити в умовах не тільки відсутності власної держави, але й за часів тотального знищення всього національного, самобутнього.

День українського козацтва відзначається в Україні згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99 в день свята Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня. Президент України, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення, визначив цю дату своїм указом.

 У ХХ столітті козацькі традиції перейняли борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.

Протягом 1991—2020 рр. українські козаки зробили значний внесок у справу реального втілення національної ідеї в українському суспільстві. 15 листопада 2001 р. було прийнято положення «Про Національну програму відродження та розвитку Українського козацтва на 2002—2005 роки». Метою Національної програми є подальший розвиток і утвердження козацтва як громадської сили, здатної істотно впливати на процес консолідації суспільства. Вона передбачала участь українського козацтва у військово-патріотичному вихованні молоді; створенні, відродженні, відновленні та охороні заповідних місць і об'єктів; проведенні освітянських, культурно-просвітницьких заходів, науково-дослідній, пропагандистській та видавничій роботи; організації туризму, спортивних змагань; здійсненні господарської, природоохоронної та міжнародної діяльності.

В Україні зареєстровано близько десятка всеукраїнських громадських організацій українського козацтва та більш ніж п'ятсот обласних, районних, міських і сільських козацьких утворень. Серед них: «Українське козацтво» (1991), «Спілка козацьких організацій України» (1999), «Козацтво України» (2001), «Об'єднане козацтво України» (2003) та ін. У своїх лавах вони нараховують майже 200 тисяч осіб.

З 1991 р. постійно організовуються кінні походи «Козацькими шляхами», з 1992 р.– зарубіжні походи козацької чайки «Свята Покрова» до берегів Франції та Великої Британії, з 1996 р. у м. Київ щорічно проводиться фестиваль-турнір бойових мистецтв «Козацька слава», з 1999 р. у м. Запоріжжі проходить щорічний фестиваль національних видів єдиноборств, а у м. Дніпро – всеукраїнський чемпіонат козацького морського багатоборства. Періодично стартує регата пам'яті кошового отамана Івана Сірка за маршрутом Київ–Запоріжжя–Босфор. У 2001 р. створено Всеукраїнську федерацію козацького двобою.

Як написали сучасні поети Ольга та Андрій Будугаї:

Козацтво – то світла сторінка у книзі,
Що наші діди написали шаблями.

На честь свята 12 жовтня 2015 р. Національний банк України увів до обігу 5-гривневневі монети «День захисника України».


Завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін,
доктор історичних наук, професор
Володимир Греченко