Суденти-психологи Харківського національного університету внутрішніх справ разом із викладачами кафедри соціології та психології відвідали Кабінет-музей Заслуженого професора Миколи Сергійовича Бокаріуса та науково-прикладний музей, що розташовані у Національному науковому центрі «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса» Міністерства юстиції України. Екскурсію провела керівник Науково-прикладного музею – науковий співробітник лабораторії теоретичних досліджень, редакційно-видавничої та науково-методичної діяльності Катерина Силенок.

Заслужений професор Микола Сергійович Бокаріус – видатний судовий медик і криміналіст, засновник Харківського кабінету науково-судової експертизи, фундатор криміналістичного напряму в судовій медицині, створив харківську наукову школу судових експертів, представники якої зробили вагомий внесок у розвиток судової експертології. Збереження пам’яті про М. С. Бокаріуса, донесення до наукової спільноти працівників судово-експертних установ, студентів та інших відвідувачів якомога більшого обсягу інформації про видатну особистість М. С. Бокаріуса – головне завдання кабінету-музею.

Студенти та викладачі університету ознайомилися з рідкісними та унікальними експонатами. В основу дизайну експозиції кабінету-музею закладено принцип демонстрації експонатів як унікальних об'єктів, що об'єднані в тематичні, стилістичні та типологічні блоки. Таке рішення дозволяє оцінити значення кожного предмета з точки зору часу, стилю, значення, акцентуючи увагу на його самоцінності. Загальна кількість музейних експонатів – понад 1000 екземплярів.

Науково-прикладний музей є одним із джерел історії, де можна зустрітися з минулим, побачити сьогодення та зазирнути в майбутнє судової експертизи. Кожен музейний експонат є неповторним джерелом інформації та відбитком своєї епохи.

Кожен стенд експозиції присвячений певній сторінці діяльності Національного наукового центру від заснування до сьогодення. Експонати музею відображають окремі аспекти експертної, науково-дослідної та освітньої діяльності.

Експозицію складають такі тематичні стенди: «Фотозона: Бертільйонаж», «Інтерактивна зона: дактилоскопія», «Історія заснування, становлення та розвитку», «Гемологічні дослідження», «Мистецтвознавчі дослідження», «Почеркознавчі дослідження», «Експертне обладнання», «Дослідження паперових грошей», «Дослідження холодної зброї», «Дослідження вогнепальної зброї», «Біологічне дослідження», «Подарунки», «Сучасний стан міжнародної, освітньої та науково-дослідної діяльності».

ВЗГ ХНУВС