Про це міністр внутрішніх справ заявив під час онлайн конференції «Цифрова трансформація держави: перспективи та ризики кібербезпеки». Арсен Аваков сказав, що за останні 5 років кількість кіберзлочинів зросла у 2,5 рази, а кіберпростір став п’ятою сферою ведення бойових дій. 

«На жаль, Україна опинилась на передовій цієї нової війни. Агресія з боку Російської Федерації відбувається не тільки у вигляді військових дій, інформаційних компаній та економічних диверсій, але і у вигляді жорсткої кібервійни», - заявив міністр. 
Арсен Аваков наголосив, що для ефективної протидії кіберзлочинності та гібридним загрозам, МВС виступає ініціатором створення на базі глобального центру взаємодії в кіберпросторі інтеграційного майданчика, який об’єднає усіх ключових гравців та забезпечить максимальну синергію та ефективність української екосистеми безпечного кіберпростору, та як логічний наслідок – посилення системи Національної безпеки України.

«На наше переконання та зважаючи на вимоги сьогодення, підрозділи кібербезпеки повинні бути створені у кожному державному органі та установі. Крім того, кіберполіція переходить на новий рівень - її діяльність, окрім безпосередньої боротьби із кіберзлочинністю, буде спрямовано на: виявлення та прогнозування можливих кіберзагроз, у тому числі з використанням штучного інтелекту; надання партнерам інформаційно-консультативної підтримки;  вироблення у міжнародній кооперації механізму протидії існуючим та потенційним загрозам, у тому числі глобальним»,  - підкреслив очільник МВС. 

Окремо міністр внутрішніх справ зазначив, що лише у цьому році Департамент кіберполіції Національної поліції України знешкодив злочинне угрупування, яке за допомогою криптовалют легалізувало більше 40 мільйонів доларів США, здобутих злочинним шляхом; припинив діяльність хакерського угрупування, учасники якого створювали шкідливе програмне забезпечення, несанкціоновано втручалися в роботу банків, викрадали та легалізовували кошти; ліквідував злочинну групу, яка здійснювала втручання в роботу електронних систем та баз даних державних органів, незаконно збирала інформацію з обмеженим доступом (персональні дані громадян, закриті відомості фінансово-господарської діяльності фізичних та юридичних осіб) і реалізовувала її на різноманітних вебресурсах.

«Наразі ми оголошуємо новий набір до лав Кіберполіції – запрошуємо сміливих, яскравих, вмотивованих і креативних – тих, хто готовий боротися і захищати Україну! Ми маємо стати «командою команд», яка буде потужним партнером світової спільноти безпечного віртуального простору», - зазначив Арсен Аваков. 

Департамент комунікації МВС України

https://mvs.gov.ua/ua/news/34484_Arsen_Avakov_Kiberpoliciya_perehodit_na_noviy_riven_roboti_ta_ogoloshu_velikiy_nabir_specialistiv_.htm