Розпочалися практичні заняття з навчальної дисципліни «Практикум з тактики проведення окремих слідчих дій» з курсантами 4 курсу факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ. За першою темою «Особливості окремих видів огляду» заняття проходять у формі поліцейських квестів, під час яких курсанти, виконуючи ролі слідчого, інспектора-криміналіста, техніка-криміналіста та інших учасників слідчої (розшукової) дії, оглядають змодельовані місця вчинення таких кримінальних правопорушень, як вбивство, зґвалтування, дорожньо-транспортна пригода.

Під керівництвом розробниці спецкурсу доцента кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 ХНУВС підполковника поліції Тетяни Матюшкової та завідувача навчальною лабораторією кафедри Віталія Загорулька курсанти випускного курсу відпрацювали навички з організації проведення огляду місця події, взаємодії слідчого як керівника слідчо-оперативної групи з іншими її учасниками та присутніми особами. Курсанти закріпили знання, отримані під час вивчення криміналістики щодо тактичних особливостей підготовки, проведення та фіксації огляду місця події відповідно до теми, фабули та об’єктів на місці. Зокрема, використовуючи криміналістичні рекомендації й техніку криміналістичної валізи із застосуванням відповідних тактичних прийомів, курсанти здійснювали пошук, виявлення, фіксацію, опис і вилучення біологічних, дактилоскопічних слідів, речовин, предметів та їх частин, інших об’єктів, що мають значення для встановлення характеру й обставин події злочину.

На навчально-тренувальному полігоні «Тактичне містечко» курсанти відпрацювали навички з огляду місця дорожньо-транспортної пригоди, а саме – особливості фіксації дорожньої обстановки та її елементів в ситуації наїзду транспортного засобу на пішохода, що спричинило загибель останнього. Окрім процесуальних правил і тактичних прийомів увага акцентувалася й на заходах безпеки, яких слід дотримуватися при проведенні огляду місця ДТП, а також на особливостях взаємодії слідчого з патрульною поліцією з охорони місця події, а також зі спеціалістами в галузях судової медицини, автотехніки при виявленні, описі, вилученні й пакуванні окремих об’єктів.

За результатами квестових практичних занять курсанти склали протоколи огляду місця події з фототаблицею, схемою та іншими додатками до нього.

ВЗГ ХНУВС