Науковцями Харківського національного університету внутрішніх справ спільно з психологами Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань проводиться дослідження соціальних, психологічних та правових детермінант скоєння злочинів проти статевої свободи та недоторканості дітей.

У 2019 році в Україні зареєстровано 550 кримінальних злочинів проти статевої свободи та недоторканості дітей, що вдвічі більше, ніж у 2018 році. У 2020 році українські сайти також рясніють інформацією про злочини сексуального характеру, скоєні проти дітей та підлітків: у Львові поліція затримала педофіла; в Івано-Франківську батько-педофіл довів дочку до самогубства; 56-річний музичний керівник одного з дитячих колективів розбещував 12-річну дівчинку; у Херсоні чоловік намагався зґвалтувати підлітка та ін.

Враховуючи значну суспільну небезпеку такої тенденції, науковцями кафедри соціології та психології Харківського національного університету внутрішніх справ сумісно із психологами Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань розпочато ґрунтовне наукове дослідження соціальних, правових та психологічних детермінант скоєння злочинів, передбачених статтями 153, 155, 156 Кримінального кодексу України.

Системне вивчення комплексу соціально-демографічних, соціально-психологічних, кримінально-правових, пенітенціарних та інших ознак, які прямо або побічно обумовлюють злочинну поведінку індивіда та характеризують його суспільну небезпеку, допоможе розкрити причини та передумови вчинення злочину і таким чином сприятиме більш ефективному впровадженню профілактичних та попереджувальних заходів.

За сприяння керівництва Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань дослідження проводиться за участі психологів Диканівської виправної колонії № 12, Холодногірської виправної колонії № 18, Первомайської виправної колонії № 117, Темнівської виправної колонії № 100, Харківської виправної колонії № 43. Науковцями університету розроблено об’ємний психодіагностичний комплекс, який дозволяє у процесі дослідження отримати інформацію про особливості розвитку інтелекту осіб, засуджених за статтями 153, 155, 156 Кримінального кодексу України; виявити специфіку їх афективної сфери, системи потреб та ціннісних орієнтирів, рівень психосексуального розвитку; соціально-негативні риси, такі як нарцисизм, макіавеллізм і психопатія; домінуючі способи реагування на зовнішні впливи; систему переконань і установок щодо маскулінності та чоловічих ролей; а також діагностувати різні аспекти міжособистісних відносин у діадах і групах.

У результаті  проведеної психодіагностичної роботи із засудженими, які відбувають покарання у виправних установах Харківської області, передбачається отримати емпірично-обґрунтовані результати, які дадуть можливість більш детально представити соціально-психологічний портрет злочинця-педофіла та сприятимуть розробці відповідних соціально-профілактичних та попереджувальних програм.

Психологи пенітенціарних установ розглядають знання психологічних особливостей засуджених також і як найважливішу передумову для індивідуалізації виправного і виховного впливу.

ВЗГ ХНУВС