Доцентка кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ Ірина Василько через платформу масових відкритих онлайн-курсів Prometheus пройшла онлайн-курс «Захист прав споживачів: теорія та практика», який був організований засновником юридичної компанії «Spektor Law Firm» Ольгою Спектор.
Були розглянуті теми: «Захист прав споживачів державними органами» (хто саме і як саме має захищати права); «Досудове врегулювання спорів» (про засоби боротьби з несумлінними продавцями); «Судове врегулювання спорів у сфері захисту прав споживачів» (звернення до суду – не дужа складна річ, якщо ви володієте необхідними знаннями та навичками).
З цього курсу дізналися: в яких випадках можна обміняти товар належної якості, а в яких – ні та що для цього потрібно; що означає «право на безпеку», чи маєте ви право на відшкодування, якщо вам подарували фен, який вибухнув; хто саме з державних органів і як саме має опікуватися захистом ваших прав; в яких випадках варто укладати письмовий договір, чи є отримання чеку договором, на що звернути увагу при підписанні договору, в яких випадках продавець не має права відмовити покупцю в продажу продукції; які додаткові права є у споживачів при придбанні товарів в інтернет-магазинах та поза торговельними приміщеннями.
Також розглядались відповідальність продавців/виробників/виконавців.
Під час курсу було надано мінімум теоретичних знань, здебільшого це корисні поради та висвітлення основних порушень, які мають місце при наданні послуг споживачам. Розпочали з ресторанних послуг, зокрема, розібрали питання «чайових», «фейс-контролю», обов’язку закладу забезпечити збереження речей відвідувачів та деякі інші актуальні питання.
На занятті були представлені відеолекції, додаткові матеріали до лекцій, практичні завдання, тести для самоперевірки набутих знань, корисні посилання та цікава судова практика.
Отримані знання будуть застосовані у рамках навчальних курсів, що викладаються кафедрою, в тому числі, але не виключно у навчальній дисципліні «Господарське право».

ВЗГ ХНУВС