Викладачами кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки Харківського національного університету внутрішніх справ спільно з фахівцями школи «М-спорт» на базі університету проведений інструкторський тренінг з удосконалення навичок практичного водіння транспортного засобу. Під час тренінгу було пройдено і теоретичний курс мета якого – розпізнавати загрози, які можуть виникнути під час дорожнього руху та завдати шкоди його учасникам, а також вміти запобігати цим загрозам та їх наслідкам. За результатами проходження тренінгу десять викладачів кафедри отримали відповідні сертифікати.

Під час тренінгу також був розроблений трьохрівневий курс з підвищення водійської майстерності для працівників поліції: базовий, стандартний і спеціалізований.

Базовий курс розрахований на курсантів, та слухачів, які мають невеликий досвід керування транспортним засобом. Він складається з 30 годин теоретичної та практичної підготовки.

Мета навчання:

- водії сприймають правила дорожнього руху як перший і головний пріоритет на дорозі;

- водії помічають ризики в дорожньому русі, щоб застерегти себе від можливих аварій;

- водії повинні змінити свою поведінку на дорогах в позитивну сторону.

Стандартний курс розрахований на працівників поліції, які мають досвід керування поліцейським авто. Під час виконання ними службових завдань в деяких випадках допускаються юридичні виключення. Так, водії оперативних транспортних засобів можуть відступати від вимог розділів: 8 (крім сигналів регулювальника), 10-18, 26, 27 та пункту 28.1 Правил дорожнього руху.

Навчальний курс складається з 20 годин теоретичних та практичних занять.

Мета навчання:

- підвищити загальну обізнаність водія щодо характеристик транспортних засобів та їх управління, навчити розпізнавати реальні та потенційні небезпеки;

- реагуючи на інциденти, що вимагають використання юридичних винятків, водій повинен не створювати небезпеки для інших учасників дорожнього руху.

Спеціалізований курс (підвищеної складності) включає три напрями.

Перший напрям розрахований на працівників поліції, які виконують свої службові завдання, як на патрульних, так і на поліцейських машинах без розпізнавальних знаків, що використовуються працівниками служби спостереження, охорони, спеціалізованих підрозділів тощо.

Навчання включає 20-годинний теоретичний і практичний курс.

Мета навчання: керувати спеціальним транспортним засобом на більш високому рівні, ніж водій, який пройшов стандартний курс.

Другий напрям розрахований на працівників поліції, які виконують свої службові завдання на мотоциклах.

Навчання включає 30-годинний теоретичний і практичний курс.

Мета навчання: сформувати у мото-поліцейського правильні безпечні навички та виробити вірні рефлекси.

Третій напрям розрахований на працівників поліції, які виконують свої службові завдання на спецавтобусах.

Навчання включає 20-годинний теоретичний і практичний курс.

Мета навчання: водій має бути безпечним в різних умовах дорожнього руху та вміти прогнозувати різні ситуації.

Для організації та проведення тренінгів з підвищення водійської майстерності університет має необхідну кадрову, організаційну та матеріально-технічну базу. Матеріали занять та тренінгів максимально адаптовані до особливостей оперативно-службових завдань Національної поліції та доступні для розуміння і сприйняття водіями різного рівня.

ВЗГ ХНУВС