Вийшло друком нове монографічне дослідження провідних учених університету академіка Олександра Бандурки та професора Володимира Греченка «Міліція України в період посилення тоталітарного режиму (1931–1941 рр.): історико-правове дослідження». Це не перша спільна робота авторів. Вказана книга є третьою у задуманій багатотомній серії робіт дослідників, присвячених історії поліції та міліції, продовженням попередніх наукових пошуків – монографій, присвячених історії поліції в Україні (початок ХVІІІ–1917 р.) та становленню й розвитку міліції України (1921–1930 рр.), що побачили світ відповідно у 2012 та 2015 роках.
Поширюючи далі своє дослідження генези правоохоронних органів у хронологічному порядку, автори у цій розвідці зконцентрували свою увагу на історії міліції в Україні у 1930-х рр. Монографію присвячено недостатньо дослідженій темі в історико-правовій науці. Наразі вийшли сотні монографій та тисячі статей, присвячених трагічним та драматичним сторінкам нашої історії в 1930-х роках. Це книги про масову колективізацію, Голодомор, репресії 1937–1938 рр., діяльність органів державної безпеки у цей період. Але дослідження, у якому б комплексно висвітлювалася організація та діяльність міліції упродовж вказаного десятиліття, до цього часу не було. Автори успішно подолали цю прогалину в історико-правовій науці і, виконуючи план науково-дослідної роботи та дослідно-конструкторських робіт Харківського національного університету внутрішніх справ на 2020 рік, достроково завершили та видали цю роботу (її вихід планувався у грудні 2020 р).
У монографії розглянуто питання про зміни в управлінні міліцією, трансформації її структури, протидію злочинності, адміністративну діяльність, підготовку кадрів для органів внутрішніх справ, у тому числі й роль Харківських шкіл міліції у цій справі.
Книга розрахована на науковців і практичних працівників поліції, ветеранів міліції, курсантів і студентів, краєзнавців – усіх, хто цікавиться історією права та правоохоронних органів.

ВЗГ ХНУВС