Для студентів 3 курсу факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ доцент кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету № 6 кандидат юридичних наук Ірина Василько та провідний фахівець з профорієнтації Харківського міського центру зайнятості Наталія Поставна провели виїзне заняття з навчальної дисципліни «Господарське право» у Харківському міському центрі зайнятості.
Державна служба зайнятості створена в грудні 1990 року на підставі постанови Кабінету Міністрів Української РСР від 21.12.1990 № 381 «Про створення державної служби зайнятості в Українській РСР» шляхом перебудови діючої на той час служби працевлаштування на спеціалізовану службу, до завдань якої належить забезпечення комплексного вирішення питань, пов'язаних з регулюванням зайнятості населення, професійною орієнтацією, працевлаштуванням, соціальною підтримкою тимчасово непрацюючих громадян.
Студенти ознайомилися з повним переліком послуг, який надає Центр зайнятості.
Будь-який громадянин, який відвідав Центр зайнятості, може отримати інформацію про сучасний світ професій, їх зміст та вимоги до працівника, стан та перспективи розвитку ринку праці, підприємства та актуальні вакансії, послуги служби зайнятості щодо сприяння працевлаштуванню. У службі зайнятості створена уніфікована оперативна база вакансій, шукачів роботи та можливостей проходження професійного навчання по всій країні. Це дозволяє розширити зону пошуку роботи для безробітних не тільки в межах району чи області, а й держави в цілому.
Наталія Поставна роз’яснила поняття, зміст та види компетенції працівника. Також здобувачам вищої освіти детально роз’яснено, які саме навички працівника цінні для роботодавця. Серед них виділено: вміння працювати у команді (проведено міні-тренінг), наявність креативності (проведено тест), мотивація (зокрема, як роботодавець може мотивувати працівника не матеріальними заходами та засобами), професійний аналіз даних, емоційна стабільність, комунікація, вміння.
Провідний фахівець зазначила, що студенти мають можливість звернутися до Харківського міського центру зайнятості, щоб отримати вільний доступ до джерел інформації та безкоштовну і кваліфіковану допомогу фахівців щодо надання індивідуальних інформаційних консультацій, а саме – складання власного резюме та/або відеорезюме, здобуття первинних навичок користування персональним комп’ютером, з оволодіння ораторським мистецтвом, отримати можливість підвищувати та/або змінювати власну кваліфікацію та ін.
Особливу увагу Наталія Поставна звернула на можливості користування порталом «Prometheus» – громадським проєктом масових відкритих онлайн-курсів (МВОК). Є безкоштовний онлайн-доступ до найкращих навчальних курсів університетського рівня всім охочим в Україні з видачею відповідного сертифікату на електронну адресу.
Наприкінці заняття студенти мали змогу пройти тестування «Моя професія» та отримати результати для подальшої реалізації своїх здібностей.
Заняття було змістовним та інформативним. Отримані знання стануть майбутнім правникам у нагоді в їх подальшій практичній діяльності.

ВЗГ ХНУВС