Для студентів факультету № 6 (права та масових комунікацій) Харківського національного університету внутрішніх справ пройшов кінопоказ документального фільму «Українські шерифи». Стрічку представив Юрій Чумак – координатор проєкту «Шерифи для нових громад» у Харківській та Дніпропетровській областях», модератор пересувного кіноклубу медіа-просвіти Docudays UA.

Як зазначила декан факультету Оксана Брусакова, в жодній країні поліцейські не в змозі самотужки ефективно забезпечувати публічний порядок без активної допомоги з боку громадян. При цьому співпраця повинна бути інноваційною, відповідати запитам та викликам сучасного суспільства.

Майбутнім правоохоронцям, юристам, психологам та спеціалістам з фінансів і кібербезпеки Юрій Чумак нагадав, що зараз у новостворених об’єднаних територіальних громадах є можливість самостійно визначати пріоритети розвитку, і при цьому приділяти більшу увагу забезпеченню громадської безпеки, поєднуючи зусилля поліції та різні моделі вирішення безпекових питань за участі цивільних.

Координатор проєкту «Шерифи для нових громад» розповів про те, що небайдужі громадяни можуть долучатися до громадських формувань з охорони громадського порядку, а також виконувати громадські роботи щодо інформування для запобігання порушенням громадського порядку від центрів зайнятості. Територіальні громади також мають можливість знаходити способи мотивації праці таких активістів, призначаючи їх, зокрема, на посади інспекторів сільрад або рад ОТГ з охорони правопорядку.

Саме такий спосіб було обрано у селі Стара Збур’ївка Херсонської області, де двоє чоловіків за підтримки сільради взяли на себе функції охорони громадського порядку. Ним і присвячено фільм «Українські шерифи», знятий Романом Бондарчуком у копродукції (співпраці) України, Латвії та Німеччини. Кіно навіть висувалося Україною на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою.

Після перегляду кінострічки студенти поспілкувалися з правозахисником, обговорили фільм та поставили багато запитань щодо проєкту «Шерифи для нових громад».

Юрій Чумак поділився пам’ятками «Що таке громадське формування та як його зареєструвати», а також подарував факультету № 6 книгу «Успішні практики безпеки. Український масштаб», видану в рамках проєкту.

ВЗГ ХНУВС