Завідувачем кафедри правоохоронної діяльності та поліціїстики факультету № 6 Іриною Пановою спільно з працівником підрозділу Управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції в Харківській області майором поліції Сергієм Головіним та інспектором патрульної поліції УПП в Харківській області лейтенантом поліції Катериною Швед для студентів факультету № 6 проведено лекційне бінарне заняття за темою «Протидія насильству в сім’ї як вид адміністративної діяльності органів поліції України». Студенти дізналися про сутність гендерної рівності та дискримінації за ознакою статі, особливості розгляду поліцейськими заяв і повідомлень про вчинення насильства в сім’ї.

Сергій Головін розповів про дії поліцейських щодо реагування на факти психологічного, економічного, фізичного та сексуального насильства в сім’ї, про спеціальні заходи щодо попередження насильства в сім’ї. Ознайомив присутніх з історією створення підрозділів Національної поліції, до складу яких входять працівники служби превенції, а також патрульні поліцейські. Головне завдання цих підрозділів – оперативне реагування на випадки домашнього насильства. Поліцейські, які входять до складу цих груп, можуть надати медичну, правову та психологічну допомогу постраждалим. Вони пройшли відповідну підготовку з протидії та реагування на факти вчинення домашнього насильства. Такі мобільні групи швидкого реагування створені в Управлінні превентивної діяльності ГУ НП в Харківській області та діють у Київському, Слобідському та Немишлянському відділах поліції з вересня 2019 року.

Аналіз роботи  мобільних груп швидкого реагування на випадки домашнього насильства дає змогу зробити висновок про доцільність створення таких підрозділів в усіх районних  відділах поліції.

Бінарні заняття із залученням практичних працівників підвищують актуальність теми лекції, роблять їх більш цікавими та пізнавальними.

ВЗГ ХНУВС