Завдяки користувачам чат-боту «СтопНаркотик» (@StopDrugsBot) адміністрація месенджеру Telegram заблокувала три шахрайські адреси з начебто продажу підроблених банкнот, що використовували кібершахраї для незаконного заволодіння коштами довірливих громадян.

Останнім часом в Україні з’явилися шахраї, які пропонують усім бажаючим придбати через мережу Інтернет підроблені банкноти України різного номіналу. Для того, щоб втертися у довіру потенційним покупцям, організатори цих шахрайських схем демонструють на своїх електронних ресурсах фотографії та відеозаписи з великою кількістю наявних у них начебто підроблених банкнот.

Покупці переказують продавцям свої реальні кошти для придбання підроблених банкнот, а продавці їм нічого не надсилають. Зловмисники розуміють, що потерпілі не будуть звертатися до правоохоронних органів із заявою про скоєне по відношенню до них шахрайство, через те, що їх дії з купівлі підроблених банкнот також є злочином.

У відповідності до ч. 1 ст. 199 Кримінального кодексу України дії щодо «виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту, а також збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного податку, голографічних захисних елементів, підробленої національної валюти України у виді банкнот … караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років».

Представники факультету № 4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ з метою блокування такого типу шахрайських Telegram-каналів звернулися до користувачів чат-боту «СтопНаркотик» з проханням надіслати скарги на канали @darkk_moneyy_ua, @falshuvka_grn та @falshgrn. Завдячуючи небайдужим користувачам чат-боту, ці канали було заблоковано.

На теперішній час користувачі чат-боту «СтопНаркотик» (@StopDrugsBot) допомогли заблокувати 401 адресу, що використовували зловмисники для незаконного збуту наркотиків через месенджер Telegram.

ВЗГ ХНУВС