На запрошення факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ та в рамках проведення Всеукраїнського тижня права, своїми знаннями та практичним досвідом поділилися з курсантами члени Комітету медичного та фармацевтичного права при Раді адвокатів Харківської області.

Спільно з викладачами кафедри криміналістики та судової експертології Владою Гусєвою та Тетяною Безсонною практичне заняття з навчальної дисципліни «Криміналістика» в навчальній групі Ф1-306 провела адвокат об’єднання «Адвокатська фірма «Мороз і партнери» Олена Прібиткова.

Під час бінарного заняття були розглянуті питання особливостей збирання доказів в межах досудового розслідування злочинів, передбачених ст. 140 Кримінального кодексу України, – неналежне виконання професійних обов’язків медичним та фармацевтичним працівником. З курсантами були обговорені умови виникнення правовідносин у сфері охорони здоров’я, дії медичного або фармацевтичного працівника, що можуть кваліфікуватися за ознаками злочину, передбаченого ст. 140 Кримінального кодексу України, алгоритм дій слідчого під час збирання доказів в межах таких кримінальних проваджень, а також особливості доказування окремих видів злочинів проти життя та здоров’я, що пов’язані з нанесенням потерпілому тілесних ушкоджень.

Специфіка таких злочинів потребує глибоких знань не лише в галузі кримінального права, процесу та криміналістики, але й вимагає додаткових знань у сфері медичного права, розуміння механізму причинно-наслідкового зв’язку між діями та наслідками, що виникнули через непрофесійність дій медичних або фармацевтичних працівників.

Отримані під час бінарного заняття знання стануть в нагоді майбутнім правоохоронцям під час їх службової діяльності, оскільки в умовах сучасного розвитку системи охорони здоров’я та зростаючого рівня правової свідомості населення України, кількість звернень до органів поліції за захистом порушених прав та інтересів під час надання медичних послуг зростає, що вимагає ефективного розслідування злочинів, пов’язаних з неналежним виконанням професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником.

ВЗГ ХНУВС