У День Державного Прапора України Президент Петро Порошенко взяв участь у церемонії підняття Державного Прапору на Софійській площі у Києві та у відкритті виставки бойових прапорів частин Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України із зони АТО.

Прапор урочисто підняв Мирослав Гай, який 14 травня минулого року разом із десантником легендарної 95-ї аеромобільно-десантної бригади Сергієм Шевчуком під смертоносними кулями бойовиків встановили синьо-жовтий прапор на 120-метровій телевежі міста Слов’янськ на горі Карачун.

У своєму виступі Глава держави зазначив, що сьогодні на святій Софійській площі, де в січні 1919 року було проголошено Акт злуки українських земель в єдину соборну державу, присутні ще кілька героїв. «Кожен з них довів: наш прапор – це більше, ніж символ, а інколи – важливіше ніж життя», – сказав Президент.

Глава держави наголосив на об’єднавчій ролі Державного Прапора. «Наш державний прапор – пароль, за яким знати, хто у нас свій, а хто чужий. Наш священний оберіг, знак нашої єдності, знак нашої перемоги», – сказав Петро Порошенко.

Президент закликав до єдності заради України: «Україна багато чого пройшла, вистояла найважчий рік своєї історії, і готова зараз йти вперед. Знову і знову закликаю всіх до єдності. Один-єдиний національно-державний стяг цінніший за сотні партійних знамен. Це мій прямий заклик до всіх політичних сил, перш за все до тих, хто об’єднався в парламентську коаліцію, – єднатися зараз заради України».

Глава держави у своєму виступі назвав природнім те, що синій та жовтий кольори надзвичайно позитивно сприймаються по всьому світу. «Наш прапор народився із споконвічних народних мрій про волю. В тих думках золота барва символізувала врожайне поле та стиглу пшеницю, а синій колір – то знак безхмарно-чистого, спокійного неба над Україною. Поєднання синього та жовтого – втілена мрія українців про мирне, хлібне, заможне життя», – зазначив Президент.

Президент говорив про історичне минуле і сьогодення нашого Прапору. «За 24 роки відновленої Незалежності цей Прапор міцно укорінився у нашій свідомості, життя без нього зараз вже навіть не можна уявити. Ми бачили його на обжинках, коли збирали щедрі врожаї; під час народних свят і фестивалів; після переможних змагань українських олімпійців; на футбольних полях та боксерських рингах. Але найбільшу народну повагу і шану прапор здобув під час нашої з вами Революції гідності і Вітчизняної війни українського народу за Незалежність, проти російських загарбників», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави особливо зазначив, що синьо-жовтий прапор майорить зараз над нашими позиціями на східному фронті. За словами Президента, «синьо-жовті стрічки та шеврони стали символом мужності українських військовослужбовців, добровольців, волонтерів. Наш прапор – це живий свідок перемог і невдач – невдач, без яких, нажаль, не буває жодна війна. Час від часу він стає червоно-чорним: багряним від української крові, яку проливає на українсько-донецьких чорноземах російський агресор».

Під час церемонії Глава держави підписав і передав на виставку бойових прапорів стяг, який напередодні у Чугуєві Президенту вручив молодший сержант Павло Деревецький і який з бійцями 81-ї окремої аеромобільної бригади пройшов Авдіївку, Піски, Водяне, Донецький аеропорт. Таким чином Президент розпочав флеш-моб «Підпиши прапор».

У церемонії також взяли участь голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко, перший Президент Незалежної України Леонід Кравчук.

На церемонії також була присутня дружина Президента Марина та діти Олександра, Євгенія та Михайло.

 

http://www.president.gov.ua/news/prezident-derzhavnij-prapor-nash-svyashennij-oberig-znak-nas-35827